Sennheiser har været på banen igen og denne gang har jeg leget med EPOS GSX 300. Det er hverken et headset, en mus eller et keyboard. Det er et eksternt lydkort! Det er et ligetil stykke udstyr, så anmeldelsen bliver også ganske ligetil. Jeg vil starte med at diskutere hvem, der kunne have interesse i dimsen.

Hvem bør læse videre?

Jeg er kommet frem til at EPOS GSX 300 er et meget nichepræget stykke udstyr. Det er et lille, eksternt lydkort som forbindes via USB og har minijack-stik til både mikrofon og høretelefoner. Det vil derfor allerede nu kunne afsløres som værende irrelevant, hvis man er i besiddelse af høretelefoner, mikrofoner og/eller headsets med ren USB-tilslutning.

Meget simpelt design, ingen ekstra dingenoter.

Som du kan se, skal du bare plugge dit udstyr i boksen, så kører bussen. Hvad enten du bruger separate høretelefoner og mikrofon eller et headset med minijack-stik, så passer det hele sammen. For nogle folk vil dette give en smule ekstra frihed i valget af udstyr. Det kunne f.eks. være at du havde nogle totalt favorit-agtige høretelefoner, som kan få selv Medina til at lyde som en engel, mens din mikrofon henleder tanken på Howard Sterns radiostemme.

Jamen, lyder det godt?

Det simple svar er “ja”. Det skal ikke være nogen hemmelighed at mit onboard lydkort er noget bedaget. At sætte EPOS GSX 300 til at klare ærterne, fungerer mildest talt godt. Lyden kommer klart og lækkert igennem, uanset om jeg hygger med spil, musik eller film. EPOS GSX 300 kan derfor også bringe nyt og bedre audio-liv til din computer, uden at du skal bruge en udvidelsesplads i kabinettet!

Nemt at finde kammertonen

Hvis du gerne vil kunne justere lyd og equalizer nemt, så kan EPOS GSX 300 levere varen. Driveren er en hel suite, kaldet EPOS Gaming Suite. Skulle du derfor tilføje flere Sennheiser-dele, kan suiten håndtere dem for dig. Ydermere kan du skabe dine egne equalizer-indstillinger og nemt skifte mellem dem.

De fire standard-indstillinger i EPOS Gaming Suite EQ.

Du kan selv lave flere eller bare justere på de nuværende. Det nemme er, at du kan indstille din EPOS GSX 300 til at skifte mellem EQ-presets eller mellem 2.0 og 7.1 surround. Min personlige præference er at kunne skifte mellem EQ’er. Dette er mest fordi jeg ofte oplever forskelle i mediernes lydbillede og derfor gerne vil kunne opnå bedre balance relativt hurtigt. Jeg har aldrig været særlig imponeret over “7.1 surround” i høretelefoner, som på egen basis er 2.0-højttalere.

Rækkevidde og nærhed

Den anden ganske praktiske feature ved EPOS GSX 300, er at den bringer kontrollen tættere på hænderne i stedet for at skulle klikke rundt i menuer. Den lille knap kan enten skifte mellem EQ’er eller skifte mellem 2.0 og 7.1 surround, mens den store er volumenknappen. Der er kun en enkelt ring med LED-lys rundt om volumenknappen og den kan enten lyse blåt eller rødt. Det kunne måske være fedt, hvis der var to små knapper, så man kunne styre både surround-effekt og EQ-presets på samme tid.

Det simple layout fra en mere model-agtig vinkel.

Jeg er ikke fan af at man ikke kan slå LED’en fra, men den er stadig meget simpel, så den er ikke så anmassende. Om den er rød eller blå, afhænger af om du er i 2.0 eller 7.1 surround, eller om du er i første eller anden halvdel af dine EQ-presets. Nu er det dog en helt personlig præference at jeg gerne vil kunne styre især lysstyrken i udstyr med LED. Jeg bliver aldrig fan af at have et diskotek på computerbordet…

Konklusion

For det første er den til nichekunder, som ønsker en variabel tilslutning for minijack-udstyr og en simpel kontrolflade på skrivebordet. For det andet er den til folk med penge nok, da den koster 649 kr. Personligt synes jeg det er lidt for højt sat. EPOS GSX 300 er en fysisk forlængelse af et interface, som kan styres på andre måder. Dog leverer lydkortet rigtig høj audio-kvalitet, så hvis lyden er dit mål, kan jeg godt anbefale GSX 300. Skulle man være inden for gruppen af folk, der kunne bruge sådan en, så ville jeg lede efter gode tilbud. Til gengæld får man stadig et simpelt, funktionelt stykke udstyr, som kan lægge præcis den rigtige grad af kontrol i dine hænder.

6 KOMMENTARER

 1. Lækkert med en hardware anmeldelse som denne på DR og fin gennemgang @guitarlars Hvis 7.1 emmuleringen på GSX 300 er ligeså fin som på min GSX 1000, så kan jeg sige at de fungerer ganske udmærket med god 3D lyd i et par stereo hovedtelefoner i mange spil. Til nogen spil virker det ikke ordenligt, og EQ går i hegnet og laver alt for meget diskant. Så må man bare hoppe tilbage på standard stereo.

  Prisen virker mere fornuftig end storebror GSX 1000, der til 1200 DKK er ALT for dyr i fht. hvad man får. Specielt også nu når man får sådan en fin mulighed for custom EQ med GSX 300, hvilket er umuligt med GSX 1000.

 2. Fin anmeldelse, dog mangler jeg lige at vide om der kan sættes 2 computer til, så jeg ikke som nu skal sidde og skifte mellem arbejdes PC og gamer

 3. Hvis man sætter sådan en fætter til sin PC som har onboard lyd, skal man så slå noget fra i sit eksisterende, eller arbejder det bare sammen eller hvad?

 4. #2 Nej, der kan ikke sættes 2 computere til. Lydkortet har kun en enkelt “indgang” via USB.
  Hvis du vil have en enkelt udgang fra begge computere, bliver det mere omstændeligt men kan godt lade sig gøre.
  Forestil dig fx følgende: Køb 2 af dem her og sæt 1 til hver computer. Det kunne være at du så valgte at købe en sort og en hvid, bare for at kunne se hvor hver GSX 300 hører til.
  Så mangler du bare 2 jack-connectors som dem her (https://mackabler.dk/mini-jack-hun-til-2x-mini-jack-han-519.html?gclid=EAIaIQobChMIxKzukJfN6wIVh-h3Ch2sEg0pEAQYAiABEgJdwfD_BwE). Hvis du har headset med separat mikrofon- og høretelefon-jack, kan du altså koble hvert headset-jack til begge lydkort. At skrue op og ned for hvert lydkort, burde derved kunne skabe dig et mix, eller du kan mute den computer du ikke gider at høre på.

  Omstændeligt og rodet? Helt klart… men muligt!

  Den udvidede version indbefatter en mini-mixer, hvor du tager output fra begge GSX 300 og sender den gennem en minimixer. Det samme kan lade sig gøre med mikrofonen, når du skal den anden vej. Det er alt sammen teknisk magi, som ikke altid bliver pænt, men som kan lade sig gøre! Hvis jeg skulle gøre sådan noget, ville jeg starte med at få al teknikken til at fungere som jeg vil have det, hvorefter jeg nok ville bygge en form for “rack” til setuppet. Så bliver det hele bare lidt mere lækkert!

 5. #3 Nej, du skal ikke slå noget fra. Du skal installere driver-systemet EPOS fra Sennheiser, muligvis også lige foretage en firmwareopdatering af GSX 300 og så kører bussen. EPOS dukker op i dine valgmuligheder i værktøjslinjen under Lyd.
  Jeg skifter selv frem og tilbage mellem onboard-lyd (fordi det er der, jeg har sat mine Bose-højttalere til), EPOS GSX 300 og ROCCAT Khan Aimo.

 6. #1 Jeg synes ærligt talt ikke 7.1-emuleringen gør noget bemærkelsesværdigt. Simpelthen. Det kan godt være fordi mange spil efterhånden klarer det fint selv og at jeg derfor ikke hører forskel, når jeg trykker på knappen.
  Det kan godt være at jeg skal teste det med et gammel spil, så forskellen bliver mere tydelig.

  Jeg er dog stadig ganske meget fan af at jeg så nemt kan skifte mellem EQ-settings =)

  Tak for de venlige ord, jeg er da også glad for at have fået noget relevant mellem fingrene. Det er temmelig interessant at rode med periferals med henblik på at anmelde dem. Jeg håber da også at jeg gør det både teknisk og levende nok, samt bibeholder det rette niveau af kritisk ærlighed. Jeg nægter simpelthen at lege fanboy for nogen som helst producenter.
  Enten er det gode sager eller også er det ikke. Og hvis nogle af jer nørder derude kommer til at afsløre at jeg gør et eller andet forkert, så er mit indtryk at jeg får det at vide, så jeg kan lære noget af det =)