Mus med rotter på loftet

Det har været en blandet fornøjelse at arbejde med ROCCAT’s trådløse gamer-mus, LEADR. Sæt dig godt til rette, for dette bliver en rutschebanetur af en anmeldelse. Vi starter helt naturligt med installation af musen.

Min første udfordring blev at finde plads omkring computeren. Denne receiver kræver en hel del plads og jeg har selv et relativt beskedent computerbord. Et par højttalere blev flyttet rundt, et par sedler røg ned. Det hele virkede temmelig kikset et eller andet sted. Det lykkedes at finde plads, så nu kunne jeg virkelig komme i gang. Receiveren fik sit kabel i, USB’en sat til computeren, og så musen på receiveren så den lige kunne nå at suge sig lidt ekstra strøm, mens jeg selv fik en kop kaffe.

De første spæde skridt

Med frisk kaffe i kroppen, satte jeg mig godt til rette. Musen var fint ladet op, lagde sig behageligt i min hånd og tiden var inde til at lege med indstillinger. Troede jeg. SWARM, som er ROCCAT’s udgave af et driver-system, gjorde mig opmærksom på at både mus og receiver skulle have en firmware-opdatering. Det er fair nok, hvem kan have noget imod vel-opdateret hardware? Jeg trykkede ufortrødent på installér og fortrød.

Først skulle receiveren opdateres, hvilket bare ikke lykkedes. Installationen gik i stå og intet fungerede. For overhovedet at komme videre, måtte jeg først finde min gamle mus frem. Bagefter søgte jeg hjælp på nettet, hvor jeg blev rådet til at navigere rundt i mine installationsmapper, for at finde et meget vigtigt lille værktøj, som kan rulle drivers tilbage til tidligere versioner. Jeg kørte programmet og fik endelig opdateret firmware til både mus og receiver.

NU kunne jeg begynde at lege! Og sikke en leg det var! For det første har jeg haft en aversion mod trådløse mus, på grund af tidligere erfaringer med batteri-levetid og lag. De erfaringer blev kulet fint i graven, da jeg oplevede at selv en lørdag med heftig gaming, ikke kunne nå at dræne musens batteri. Lag var der heller intet af, så reaktionstiden føltes lige så skarp som med en kablet mus.

Et godt håndværk

Selve musen ligger godt i hånden. Både vægt og størrelse er lige præcis hvad jeg kunne have ønsket. Knappernes placeringer føles helt rigtige og det er nemt at vænne sig til musens mange muligheder. Men med mange knapper, kommer mange muligheder, så jeg åbnede SWARM og gav mig til at lege. Vi kommer jo næppe uden om at en gamer-mus skal have de rigtige tricks klar på de rigtige knapper!

SWARM er ikke intuitivt eller pædagogisk. Der er noget stilrent over layoutet, men jeg har behov for at udføre handlinger i programmet, ikke kun kigge på det. Atter en gang tog jeg internettet til hjælp og fik nogle tricks. Med de tricks på mit repertoire, kunne jeg komme godt i gang med at lave indstillinger på musen og det var dejligt!

De vigtigste knapper til at lave muse-profiler, er tommelfingerknappen nederst på musens venstre side, samt de to knapper forrest på højre side. Tommel-knappen har en shift-funktion, så alle andre knapper skifter til en sekundær funktion, mens de to forreste knapper som standard skifter mellem profiler. En profil jeg selv blev glad for, er en jeg lavede til Photoshop. Jeg arbejder til tider med en masse grafisk design og det er virkelig lækkert at kunne lave macroer til de mest benyttede funktioner!

Macroerne i sig selv er heller ikke nemme at lave. I hvert fald ikke når man først kigger på det! Der skal atter nogle halv-specielle tricks til og atter måtte jeg ty til internettet. Jeg fandt kyndig vejledning og fik så småt bygget nogle gode macroer, som gav mig den hurtige og nemme kontrol, som jeg ønskede. Jeg kunne godt mærke at jeg sparede en masse tid på at klikke rundt gennem menuerne.

Dyret skal fodres

Når nu en mus er trådløs, skal den jo have strøm. Det kan den ikke få mens computeren er slukket, så jeg startede med at lade computeren være tændt om natten og mens jeg var på arbejde. Det skærer dog lidt i mig at have en hel computer kørende, når der kun skal bruges 5V til USB’en, så receiveren kan fodre musen. Der måtte være en løsning og internettet hjalp mig igen.

Det er et meget omstændeligt ”trick”, men man kan indstille sit system til at lade udvalgte USB-porte forblive tændte, selv om computeren er i sleep mode. Det lykkedes at finde og indstille rigtigt, men hele situationen kunne have været undgået, hvis receiveren havde sin egen strømforsyning. Ja, det betyder at man lige skal finde plads til endnu et stik/kabel omkring computeren, men det havde jeg gladelig gjort. Hvis det var muligt…

Hvis der er knas med receiveren, så er det rart at man kan sætte kablet fra receiveren direkte i musen. Den bliver så til en kablet mus, men så kan man da lege videre mens musen får strøm. Det er slet ikke så dumt endda! Det blev dog hurtigt meget dumt, da det viste sig at hvis jeg satte receiver-kablet i musen, blev den slet ikke registreret som hardware. Den fik strøm, men kunne ikke bruges. Så er vi jo lige vidt!

Katastrofalt kabel

Det er ærgerligt, når nu det er en temmelig fornuftig feature ved musen. Og denne gang kunne internettet faktisk ikke hjælpe! Så er gode råd dyre, men i det mindste kunne jeg jo bare sætte kablet tilbage i receiveren og huske at lade musen få en frokostpause i ny og næ. Troede jeg. For da jeg satte kablet tilbage i receiveren, holdt alt op med at virke.

Lidt testarbejde afslørede at kablet ganske enkelt var gået i stykker! Dette er temmelig katastrofalt, da jeg alt i alt kun har flyttet kabel rundt 20 gange og at porten på receiveren er specielt designet. Resultatet blev at jeg ikke engang kunne sætte et andet kabel i og derved have en fungerende receiver. På grund af det ene ”point of failure”, er min ellers så dejlige LEADR-mus nu blevet til en futuristisk brevvægt. En sørgelig skæbne.

Konklusion

Selve musen er virkelig godt designet. Form, vægt, størrelse, knaplayout, det hele! Der er tænkt godt over tingene og de er også udført fint. Knapper er responsive, giver et tilfredsstillende klik og hånden ligger godt på musen.

Receiveren er dårligt designet. Den er kæmpestor og lyser meget op. Indikatorlys er en god idé, men de behøver ikke kunne ses på den anden side af gaden. Fælles for både mus og receiver, er at USB-portene er dårligt designet. USB-porten på musen er beregnet til at kablet ”låses” i musen, men det samme design gør at man ikke kan bruge andre kabler. Grundet kabel-låsen i musen, er kablet designet lidt specielt. Derfor er porten i receiveren også lidt speciel og det gør at man, som tidligere nævnt, ikke kan bruge andre kabler.

SWARM-softwaren er noget underligt noget. NÅR det virker, er der et væld af fede muligheder for indstillinger af funktioner og lys i musen. De funktioner er dog ikke godt forklaret i programmet, så om end det ser stilet ud, så er det ikke lige til at arbejde med.

Alt i alt er det som om hele design-teamet omkring musen lider af svingende evner. Det ergonomiske og funktionelle layout af musen er virkelig godt. Receiveren har god hardware, men er omgivet af så meget plast, at den er svær at få plads til. Softwaren kan rigtig mange ting, men er ustabil og upædagogisk. Og nu hvor kablet, med så få forsigtige omplaceringer, er gået i stykker, er det temmelig tydeligt at det ikke er en mus du burde købe. Den har nogle fede idéer bag sig, men de idéer er simpelthen ikke udført godt nok, så de bliver til bugs, frem for features.

21 KOMMENTARER

 1. @guitarlars rigtig fint skrevet og tilpas kritisk anmeldelse. Du bør dog afstå fra at bruge kursiv på nøgleordene så meget. Det virker ret forstyrrende under læsningen. Ellers intet at udsætte på skriveriet 😊

 2. @Ryha Det ved jeg faktisk ikke endnu.
  Som du nok har regnet ud, er jeg ikke særlig hjemmevant i de trådløse mus, så jeg tror andre brugere her på siden, kan komme med bedre råd.
  Nu har jeg dog haft fingrene i et moderne bud, så mit indtryk er at meget af teknologien er modnet. Hvem der samlet brikkerne til noget godt, er jeg stadig for uerfaren til at bedømme.

  Det bedste råd jeg kan give er: Tjek anmeldelser af andre trådløse mus, heriblandt de mere kritiske. Når du så har indsnævret listen, bør du helt klart gå ind i en butik og prøve at have musene i hånden. Du ved bedst selv hvad du kan lide =)

 3. Fin anmeldelse, flere peripherals i fremtiden tak

  Jeg har en Steelseries Sensei wireless som jeg efterhånden har droppet at oplade trådløst da det er så tricky at ramme “the sweet spot” i docken hvor den connecter, så nu kører den bare permanent med kabel i. Fin mus i sig selv, men som trådløs kan den ikke anbefales.

  Har selv kigget drømmende efter Corsairs mus med opladning i musemåtten (Qi Wireless ), men det er så også den dyreste løsning man kan finde, og hvad nu hvis den heller ikke er ideél? Til 1500 kr skal den løsning være flawless og det frygter jeg lidt den ikke er.

 4. Jeg har Logitechs G903 og powerplay musemåtte. Det er sgu et sweet setup og det funker bare. G903 er lækker at bruge i hverdagen, og RGB delen er ikke så over-the-top som andre museprodukter. Powerplay musemåtten er ligeledes diskret oplyst med et enkelt G, samt en hvid LED som viser når musen lader. Man kan vende måtten, og vælge imellem to overflader. Eneste irritationspunkt er, at måtte over tid rykker sig ud af rammen. Det virker dog til mest at være et problem jeg har, hvis jeg skal tro andre anmeldelser. Et par magneter i måtte ville dog løse problemet nemt og hurtigt.

  Jeg er mest casual gamer, så performance karakteristikkerne (DPI og alt det jazz) kan jeg ikke rigtig udtale mig om. For mig virker musen lige så godt trådløst som

 5. Den anmeldelse siger næsten alt det jeg har oplevet ved det Roccat udstyr jeg har prøvet igennem årene.. halv færdigt og sløset.

 6. Når nu man kan lave trådløs opladning, burde det så ikke være overkommeligt at lade musemåtten være opladeren, så man aldrig skal tænke over det? Måske med mulighed for at udskifte overfladen. Men den skal selvfølgelig være ret tynd.

 7. @Human Haha, jeg forstår dig godt! Vores scoresystem er 0 til 10, men af en eller anden grund bliver det oversat til stjerner. Med dét in mente, giver 1½ stjerne fint nok mening.

  Jeg kan lige se om jeg kan gøre noget ved det. Jeg vil give dig helt ret i at det er forvirrende!

  Edit: Jeg kunne ikke lige slippe af med stjernerne. Vi bliver nok nødt til at kigge under kølerhjelmen, hvis det skal løses.

 8. @Kwanza Det burde være ganske muligt, men der er andre problemer i spil i dén type induktionsopladning.
  Hvis magnetfelterne skal være kraftige nok til at skabe tilstrækkelig spænding i musen, og samtidig kunne dække hele musemåtten, kan det være de får temmelig trælse effekter på rigtig meget andet udstyr. Du må huske at det alt sammen er elektronisk udstyr og at fluktuerende magnetfelter inducerer elektronvandring i ledere, der påvirkes af feltet.

  Det kan også komme til at give forstyrrelser i det trådløse signal, så din mus opfører sig som om den er fanget i et elektromagnetisk støjsender-felt… hvilket den faktisk ville være.

  At arbejde med flere magnetfelter i pladen, så man kan sænke feltstyrken, vil skabe andre forstyrrelser, da magnetfelterne påvirker hinanden. Det betyder at musens spoler vil opleve så store forskelle i magnetisk flux, at den inducerede strøm bliver alt for ustabil til at skabe en jævnspændingsladning med stor nok spændingsforskel til at oplade batteriet.

  PS: Det er ikke for at belære nogen om noget. Jeg er bare tilfældigvis også fysiklærer og synes det er spændende at diskutere! Hvis nogen ved mere om aktuel teknologi, så er jeg totalt frisk på at læse om det!
  Yay nørderi!

 9. Men for ellers at holde mig på musemåtten, så kunne jeg godt tænke mig at prøve en kablet udgave af samme mus, eller tilsvarende.

  Det er ærgerligt nok at der er de problemer med den trådløse, men en naturligt kablet udgave burde komme uden om alt det. Så kan resten af arkitekturen komme til sin ret.
  Hvis det sker, vil jeg nok også linke tilbage til denne anmeldelse for at pointere forskellene.

 10. +1 til #7
  Logitechs G903 og powerplay musemåtte, trådløs mus og trådløs opladning,det fungerer bare, har ellers holdt mig fra trådløse mus siden min gode gamle Mx1000 men læste nogle anmeldelser af G903’eren og endte med at købe en, absolut en anbefaling herfra!

 11. #7 +1 til Logitech, jeg har dog G900, men som jeg husker det er det vist samme sensor, den er i hvert fald del af den nye serie af sensorer lavet specifikt til trådløse mus af Logitech.

  Jeg spiller selv en del CS hvor man meget hurtigt opdager lag og mangel på præcision osv og den har aldrig fejlet, den ER virkelig lige så god som selv den bedste mus med ledning.

  Jeg var selv suuuuuuuper skeptisk før jeg købte min, læste flere sider og så timevis af videoer om den før jeg endelig købte den. Siden CS 1.6 dagene har jeg hørt firmaer sige igen og igen at den er lige så god og hurtig som en normal “gamermus”.

  Denne gang passede det dog faktisk! Den ER virkelig lige så god som alle dem med ledning jeg har haft, og som bonus er batteriet virkelig virkelig godt.

  Og jeg er helt tosset med opladesystemet, ingen dumme docks, ingen AA/AAA batterier, ingen elendige udskiftelige opladelige batteriblokke heller, bare et stik som man sætter i foran så det er en almindelig mus med ledning imens den lader. Og stikket er hele tiden i nærheden fordi det er samme stik som den trådløse receiver sidder i når man kører trådløst.

  Det virker så simpelt men har ikke set nogen lave en så god løsning på batteri problemet med trådløse mus som Logitech har gjort.

  Måtten har jeg dog ikke erfaring med, den er sgu for lille til mig efter jeg begyndte at bruge en af de store QCK måtter.

 12. Jeg kunne godt tænke mig et tip om hvilken mus jeg skal satse på. Det vigtigste er at den kan macro-programmeres og har lidt ekstra knapper hertil

 13. #17 Ja sgu da! Da jeg skrev om at flytte højttalerne, fladt resten bare på plads og jeg kunne simpelthen ikke dy mig!

  #19 Tasadaha!

  #20 Jeg er helt enig. Uanset om det er trådløs eller ej, så er jeg selv mega fan af at have en god stak knapper til macroer! Min gamle mus var en Corsair og den er ikke så anbefalelsesværdig. Det meste af musen fungerede fint nok, men scroll-hjulet gik temmelig hurtigt i træls. Det kan godt have været en mandagsmodel, men alti alt var det bare en okay mus med mange knapper, knap så stærk på macro-siden. Til det du vil, tror jeg ikke den kan anbefales.