Stabilt og lidt nørdet

I disse coop-prægede tider, er det vigtigt at kunne kommunikere let og ubesværet med folk på den anden side af planeten. Endnu mere vigtigt er det at dine teammates kan høre dine kommandoer klart og tydeligt, lige som det er vigtigt at kunne høre præcis hvor mange gange ham den 12-årige Fortniter har været på din mor. Altså er et godt headset efterhånden et must for enhver seriøs gamer. Det er det egentlig også for de useriøse. Sig velkommen til ROCCAT Khan AIMO 7.1 Surround headset.

ROCCATs eget “se hvor lækkert vores headset er”-billede. Så smagfuldt. Næsten kærligt.

Nu har jeg haft Khan AIMO på hovedet længe nok til at have noget fornuftigt at sige om det. Kortfattet kan jeg sige at jeg er tilfreds. Langtfattet kan jeg sige det samme, men med flere detaljer.

Plug-and-tweak-and-play-and-tweak-some-more-and-play

Som med resten af ROCCATs udstyr, skal man lige have downloadet og installeret et driversystem. Det går efterhånden ganske fint og stabilt, så der burde være et minimum af frisuredestruerende frustrationer forbundet dermed. For mig, der allerede har systemet installeret, gik det endnu nemmere, da systemet selv hev de nødvendige filer ned og kørte alting i stilling for mig.

Lidt gear-lir med lys i mus, måtte og headset. Bare fordi jeg kan!

De af jer, der kender til ROCCATs driversystem, SWARM, ved at det godt kan være lidt twitchy. Der har været perioder med opdateringsproblemer på både hardware- og softwaresiden, men for tiden kører det helt fint. Det skal dog siges at ROCCAT stadig ikke har installeret hukommelse i hardwaren, så man kan medbringe sine indstillinger. De forbliver på computeren og kræver altså lidt mere nørkleri, hvis man vil bruge sit headset på forskellige computere.

Indstilling af mikrofon, almen støj, andre smådetaljer.

Mikrofonen har ikke så mange indstillinger så det gør noget. Basalt set har den støjreduktion og indstilling for lydstyrke. Mere har den heller ikke brug for, da membranen har en fin størrelse til at opfange de rette frekvenser for tale. Det ville nok være en helt anden snak, hvis du vil synge serenader for din seneste match på Dating Rush.

“Perfectly balanced… kinda”

Der er lagt mere energi i mulighederne for at justere på hvad du hører. Det inkluderer naturligvis en grafisk equalizer med de mest gængse frekvens-sliders. Det fungerer næsten gnidningsfrit, bortset fra at hvis du flytter en slider, så skal du altså lige trykke “Apply”, før du kan høre forskellen. Det ville være rart at høre forskellene i real time, så lige dér synes jeg at ROCCAT burde gøre noget ved deres driver.

Equalizer og indstillinger. Bemærk at der er for-indstillinger til forskellige spiltyper!

En sjovere detalje er at der er forindstillinger til forskellige spiltyper. Man kan bruge meget tid på at finde sine optimale indstillinger til hvad man nu spiller. Det er dog også et niveau af kontrol, som især de audiofile nørder kan nyde godt af. Knapperne indstiller equalizeren til den valgte standard, hvorefter man selv bør justere resten. De indstillinger afslører at der i ROCCAT sidder nogle dedikerede nørder, hvilket er en god ting!

“The Swarm remembers”

Nu er vi sikkert mange, der gerne vil slippe for at skulle åbne SWARM, skifte indstillinger og trykke “Apply”, før vi skifter spil. Dét har ROCCATs nørder også tænkt på, så de har sørget for at de forskellige profiler kan aktiveres samtidig med at man starter spillet. Det er en rar detalje, som måske er årsagen til at headsettet ikke kan indeholde alle profilerne. Det understreger at headsettet og SWARM er designet til folk der næsten udelukkende spiller på egen computer.

Lav så mange opsætninger du vil. Hvis du indstiller de her ting, sker ændringerne automatisk når du starter de angivne spil.

Når man altså har lavet sig den optimale lyd til Skyrim, er det bare om at tilføje de programmer, som skal aktivere profilen. Få eller mange, det hele kører automatisk, når først du har brugt den fornødne tid til at indstille tingene. Det eneste sted jeg synes headsettet falder lidt igennem, er når man virkelig vil høre musik. Det er lidt tyndt i visse frekvensområder, hvilket gør det meget klart og tydeligt i spil. Det er bare ikke altid man vil have klart og tydeligt i musik.

Komfort og kranier

Nu til den anden vigtige del af et headset: Hvordan er det at have på? For det første vejer headsettet kun 275 gram, så det tynger ikke kraniet i nogen særlig grad. Højttalerne er fint vinklet til at passe ind om ørerne, uden at trykke for kraftigt. Altså lukker mufferne fint til, uden at give spændingshovedpiner. Bøjlepuden er tilpas blød og bøjlen i sig selv passer fint, ihvertfald til mit grødhoved. Ydermere sidder der et drejeled lige over mufferne, som gør headsettet endnu mere tilpasningsdygtigt.

Det effektive drejeled. Det har praktisk talt ingen modstand, så mufferne tilpasser sig helt frit.

Justering af bøjlens længde er også helt fin. Det er nemt at justere, når man sidder med headsettet i hænderne. Modsat låser bøjlen en smule til, når man har headsettet på. Jeg synes det fungerer rigtig fint og stabilt. Det er stadig nemt at indstille med vilje, men svært at gøre ved et uheld. Altså en rigtig fin balance.

Fysisk interaktion

Det er også nemt at ændre lydstyrke direkte på headsettet. Knappen sidder fint og tilgængeligt og er tilpas velreagerende. Lige ved siden af, kan man også finde en anden sjov knap. Det skifter mellem 2.0 og 7.1 Surround. Det er lidt en oplevelse at skifte mellem de to indstillinger, da de giver to meget forskellige indtryk. Personligt hælder jeg mest til 7.1, da det bløder lyden ud og gør den mere levende. Nu er jeg også temmelig glad for FPS’er og deslige, så surround er lige noget for mig.

Lydstyrkehjul og surround-knap. Også lige lidt lys-lir, fordi lidt blær må der godt være.

Mikrofonen er nem at betjene. Er den i lodret, så er den slukket. Er den fremme, er den tændt. Ved ca 45 graders hældning, kan man faktisk høre det klik, der styrer mikrofonens tilstand. Dén hældning passer fint med at hvis man kan se mikrofonen i sit perifære synsfelt, så er den tændt. Drejningsmodstanden i mikrofonarmen er også godt tilpasset. Det føles på intet tidspunkt som om armen bare falder ned, men man vrider heller ikke hele headsettet rundt, når man tænder/slukker mikrofonen.

Konklusion

Jeg synes at headsettet alt i alt er rigtig fint! Lyden er klart optimeret til gaming, hvilket vel også er fair nok. Det bliver trods alt markedsført som et gaming-headset. Det betyder også at hvis man er VIRKELIG audiofil og vil høre sine 8-tracks i topkvalitet, så er man gået forkert. Mikrofonen er klar og tydelig, samt nem at have med at gøre. Den fanger fint talespektret og sidder langt nok fra munden, til at man undgår de store stød-lyde.

Jah, mand! Det kører bare! Og totalt fedt 360 no scope headshot på ham n00ben derovre!

Mekanisk set er headsettet godt sat sammen. Vægten er lav, puderne er komfortable, det er bredt tilpasningsdygtigt til mange kranieformer. Knapper sidder godt og hele headsettet er tilpas nemt at manipulere med vilje, samtidig med at det ikke bare lige forskubber sig i kampens hede.

Det tager noget tid at indstille sine profiler og SWARM kunne godt tåle at være mindre klunky. Dog giver SWARM god mulighed for at indstille det hele med tilpas mange detaljer, som man så må nøjes med at nyde derhjemme.

HVAD I HEDE HULE HELVEDE HAR I FORPULEDE SKVADDERNAKKER GANG I?!?!?!!?!

Med priser fra 849kr, helt op til 1270kr, vil jeg sige at headsettet ikke helt lever op til sin prisklasse. Personligt ville jeg kun købe det til den lave pris, men til gengæld også være godt tilfreds. Hvis man allerede er ROCCAT-bruger, er headsettet lidt mere anbefalelsesværdigt. Dette er mest fordi man så allerede burde have godt styr på hvordan man anvender SWARM og så er Khan AIMO endnu nemmere at gå til. Man vil også være bedre i stand til at udnytte headsettets muligheder.

Det er et headset, du godt kan kaste penge efter, men jeg vil anbefale at gå på prisjagt.

 

1 kommentar