Det ydre rum har altid virket tillokkende på mennesket. Rummet kendetegner det ukendte, det mystiske og det uudforskede, noget som kan fange interessen hos enhver knægt eller voksen med et nysgerrigt sind. Det er ikke så underligt, at netop science fiction alle tider har været ekstremt populær, først i bøgernes, så i filmenes og nu i spillenes verden. Mass Effect 1 repræsenterer den absolutte elite inden for science-fiction-spillene, hvor både filmmediet og størstedelen af science-fiction-bøgerne måtte se sig overgået i 2007. Formår Bioware at hæve niveauet endnu en gang og skabe ny præcedens for indlevelse, eventyr og sci-fi?

Som en ny messias

Mass Effect at skabte en hel del hype, inden det udkom i 2007. Biowares renomme var også dengang nærmest pletfrit, så et helt nyt science fiction univers som IKKE var Star Wars, var i yderst interessant. Det skulle også vise sig, at Bioware leverede varen i overflod. Et fabelagtigt nyt science fiction univers åbnede sig op med en nærmest astronomisk dybde. Undertegnede tæller Mass Effect 1 iblandt sine største spiloplevelser på lige fod med Half Life serien og Deus Ex 1 (for Deus Ex 2 findes faktisk slet ikke, det er bare en skrøne!). Hvis forventningerne til Mass Effect 2 kunne måles i afstand, skulle man mindst bruge 3 Mass Relay Stations for at rejse fra den ene ende til den anden. Mass Effect 2 har ekstremt meget at skulle bevise!

SPOILER! Ønsker du ikke at vide noget om historien, skal du springe videre til side 3. Har du endnu ikke læst vores lille teaser-artikel, hvor vi fortæller om de første ti minutter af Mass Effect 2, så kan du passende gøre det nu.

BilledeBillede

Mass Effect 2 tager sin start kort tid efter Mass Effect 1. Sovereign og Saren blev stoppet af Shepard og hans team, og alt ånder endnu engang fred og ro i galaksen, sådan da. For selvom Shepard er sikker på, at Sovereign kun var en forløber for Reapernes invasion, en race af maskiner, der for hver 50.000 år udsletter alt kendt liv i universet, så prøver The Council at afskrive hele hændelsen som et enkeltstående angreb. Shepard er derfor sat til at jagte Geth, en race af AI’s, der hjalp Saren og Sovereign med angrebet i Mass Effect 1. Der går dog ikke mange øjeblikke før Shepard og hans trofaste rumskib The Normandy angribes af et gigantisk fremmed cruiser. Shepard formår at redde det meste af mandskabet på The Normandy, men overlever ikke selv angrebet. Det sidste man ser af Shepard, er hans livløse krop svævende igennem det tomme rum.

BilledeBillede

Godt to år senere vågner Shepard dog op på en ukendt rumstation. En undergrundsorganisation kaldet Cerberus, der står for at fremme menneskehedens interesser, har brugt de sidste to år og adskillige billioner credits på at genoplive Shepard, med en teknologi der bringer minder tilbage fra Bruce Willis og The Fifth Element. Igennem de sidste to år er flere menneskelige kolonier nemlig begyndt at forsvinde, og Cerberus’ bagmand, the Illusive Man, er overbevist om, at Commander Shepard er den eneste, der kan klare opgaven.

77 KOMMENTARER

 1. Det er også et godt spil (hvertfald på PC).

  Savner dog lidt loot og det gear optimering der var. Men det er klart nemmere nu.

  Og savner også lidt Mako kørslen (når den fungerede godt, var ikke så fedt når man havde kørt en dum vej og nu sad “fast” i et krater).

  Og så synes jeg faktisk at Scanningen er lidt vanedannene. Gik i starten helt op i at finde alle mineraler, men det kan vist ikke betale sig, da der er rigeligt i spillet.

 2. #1 Nej, selvfølgelig ikke. Jeg har snart lagt 40 timer i spillet. Hype vil aldrig påvirke selve anmeldelsen… kun hype genereret af genialt gameplay!

  #2 Hehe… ja, savner også makoen! Men er underlig nok hooked på at scanne, selvom det er kedeligt!

  #3 Ja, det er forståeligt!

  #4 Tilfældigvis… ja…???

 3. Kanon skrevet intet mindre, og takket være dig, er jeg nu på vej ned i fryseren. Husk at tø mig op den 4 champ, så jeg kan være klar til at game den 5 når spillet skulle komme til mig

  Edit:
  Nå ja ME2 lyder bare for godt til at være sandt, men kan man forvente andet, nu når ME1 er så genial?
  Tror dog jeg kommer til at savne de lange køreture, og de uundgåelige thresher morth angreb

  Et stort tak til BB, var det ikke for ham. Havde jeg aldrig prøvet ME1, men det går nok lige op. Nu når jeg sidder og bliver mere og mere sindsyg, af at vente på me2

  Edit:
  Nogle der ved hvornår anmeldelsen til pc rammer??

 4. #6:
  I morgen.
  Jeg vil råde dig til at nørde så meget ME1 som muligt inden i morgen. Jeg ville hurtigt prøve at se hvordan det var at game ME1 nu når jeg havde 2’eren at sammenligne med. Jeg havde en kæmpe “edch”-fornemmelse. Der skal godt nok selvdisciplin til for at spille ME1 igen

 5. Endnu engang får dine varme ord folk lyst til at købe spil!

  Undertegnede har været i gang en lille uges tid (bare uden tid!), men er dybt, dybt fascineret og semi-erotisk forelsket i spillet.

 6. #8
  hehe ok er i gang med ME1 igen igen igen
  Men får først min ME2 den 5, noget med forsinkelse på collectors edition? fik da en mail fra coolshop om det.
  Har selv bestilt den til pc, så er spændt på at høre om hvordan det fungere på pc’en.

 7. #6 Tak tak mester Ja, jeg overtalte dig vist i sin tid til at investere i me1… ikke helt dårligt :p

  #8 Ja, jeg havde samme fornemmelse… svært at gå tilbage, selvom me1 er fantastisk! Men det er det værd, for at få historien opdateret!

  #9 Hehe… det var godt. For når bioware smider genialiteter efter os, så skal vi overøse dem med vores sigøjnerguld!

  #10 Ja, jeg venter også i spænding på i morgen! Regner med at game det her på begge platforme!

 8. #11
  “Ja, jeg venter også i spænding på i morgen! Regner med at game det her på begge platforme!”

  Jeg burde gå hjem til dig og sparke dig i røven, men der er for langt og gå hehe

  Hvorfor skal jeg vente så længe, det er nederen det fortjener jeg ikke

 9. #13 Hehe… ja, en skam coolshop er sløve med deres col ed.! Føler med dig… og vil nu game mere ME2!

  Man skal jo lige prøvekøre de forskellige tøser i spillet… HAH!

 10. blev grebet af stemningen og købte me1 til pc forleden…
  amazing…dem der kender mig ved at jeg elsker rpg og historie, men hadder items, stats og openworld…

  me1 passer perfekt til mig og jeg føler mig virkelig underholdt…

  glæder mig til me2, men er lidt nede over det kun kommer til xbx…ville elske at spille det på pstriple..

 11. #17:

  dem der kender mig ved at jeg elsker rpg og historie, men hadder items, stats og openworld…

  Med ME2 kan du se frem til at dit hoved eksploderer af glæde

 12. Genial anmeldelse!!

  Dog tror jeg ikke jeg kommer til at savne Makoen. Jeg syntes for det meste bare at den var en tidsrøver. Men vi får se.

 13. #19:
  Det er skanningsprocessen også.
  Jeg kommer ind på det i min anmeldelse, men jeg vil råde dig til at opgradere skanningshastigheden snarest muligt. Og hvis du har en mus hvor du kan justere DPI on-the-fly er det som sendt fra himlen. Jeg har selv en Logitech G5 og med max dpi kan jeg skanne en planet på lidt over et minut.

 14. Lige et spørgsmål til BB:

  Virker DLC, som Microsoft gjorde tilgængelig på Xbox Live, stadigvæk efter at Cerberus Network er kommet op at køre?

 15. Nogle der har et default male full paragon (red council, red wrex, du ved alle de gode gerninger) save liggende? Har prøvet at gå igennem 1’eren igen, men det er umuligt når man har prøvet 2’eren..

  Lidt irriterende default new game bestemmer du dræber council og wrex, og at du åbenbart har et forhold til Ashley, fuck hende, Tali er da meget sødere! (omend lidt freaky med 2 tæer og kun 3 fingre..)

 16. Lækker anmeldelse dbb.

  Må indrømme at ME2 er meget mere min stil end et’eren var, kom aldrig igennem et’eren da det ikk rigtig fangede mig, så jeg er glad for at de har simplificeret RPG delen, og sat mere fokus på selve historien og missionerne, så for min skyld er loot delen en ganske glædelig nyhed

  Mass Effect er noget af det mest visuelle stunning shit jeg længe har set.. for sygt at se de karaktere, så “realistiske” de ser ud. Jovist ngole af områderne ser lidt tacky ud, men damn hvor oser andre steder bare af fucker fed stemning pga. grafikken.

  Det satme også fedt med de cutscenes hvor man kan reagere på en eller anden måde ved klik på en tast og det så har indflydelse på hva der sker senere hen! Rigtig lækkert.

  Alt i alt.. fedt^10 spil.

  Men nå.. jeg vil ud og nakke flere nasty aliens..

 17. Hvordan kan
  “- Ingen udforskning med Makoen”
  være et minus? Syntes godt nok det var liiiiiiiiidt tidskrævende og irriterende i længden, samle alt det skidt osv

 18. Må sige jeg også synes at “Makoen” var et rigtig fedt koncept fra etteren, synes det er en skam man ikke kommer ud i nogen køretøjer overhoved.(så vidt jeg er orienteret)

 19. 23#
  Bare rolig, med lidt slesk tale og rum-vin kan du “ordne” Tali her i 2’eren.

  Jeg synes også spillet er suverænt, men jeg tror ikke der kan presses over 40 timer ud af det, hvilket jeg synes er for kort.

  **SPOILER**
  Jeg er dog mest positiv overrasket over, at de ikke gik den velkendte vej og overraskede med at Sheppard igen blev backstabbet af en af sine nærmeste!

 20. Er det først i morgen spillet udkommer?

  Hvis jeg køber spillet på Steam, skal jeg så vente til i morgen med at komme i gang?

 21. btw BruneBanan:
  skal man bruge de Normandy opgraderinger? altså her tænker jeg mest på sådan noget som bedre armor, kanoner etc? eller er det bare for at have noget at lave. Nogen ting som bliver nemmere med dem eller måske helt umulige?

 22. Gik rundt hele dagen og troede det var i dag det ville blive released… først d. 29. og er først hjemme lørdag igen.. =( damnit

 23. “En yderst lækker tilføjelse er ”Captain’s Cabin”, din helt egen kahyt på The Normandy. Her kan man chille ud til sin yndlingsmusik, gennemlæse personlige beskeder, se på sine fisk eller sin ”spacehamster” (fantastisk lille fyr!), glo på indkøbte modeller af forskellige rumskibe eller kaste sig over sin gear-station, hvor man kan sammensætte sin egen udrustning, komplet med valg af farve, mønster og diverse tilføjelser.”

  Hep, så blev jeg fri for at læse mere om det spil…

  Glæder mig til BC2

 24. #17 Hehe… godt så! Altid godt at drible igennem etteren igen! Men du kan jo også game det på pc!

  #18 Yeah… det gjorde mit flere gange… AUV!!!

  #19 Jamen tak tak da Makoen var en rigtig god ide, idført mindre tilfredsstillende. Med tweaks kunne dette aspekt have været en mesterlig tilføjelse til et allerede genialt spil!

  #20 Kan man flytte scannere hurtigere med en hurtigere mousespeed? Gad vide om det gælder for sensitivity på controlleren så?

  #21 Ja… den er faktisk så god, at den ikke kunne være federe!

  #22 ja, mit gør i hvert fald!

  #23 Tali i superfreakydeaky! Hehe!

  #26 tak tak bagermester! Og ja… det spil er fantastisk! Du rammer total plet i dit indlæg. Det visuelle indtryk er SÅ pisse godt! Genremæssigt er det nok den bedste repræsentant for sci fi jeg nogensinde har set! KJomplet oplevelse på alle kanter!

  #27 Men det var da totalt konge at drøne rundt på en uudforsket planet med den stemningsfulde sci fi musik i højtalerne og så se solen rejse sig horisonten… instant sci fi boner!

  #28 Yeah ;-( Men så er der en gazillion af tweaks og forbedringer… det er ok.

  #29 Hehe… hun er fandens fræk i hendes gimpsiut!

  #32 ævs for dig!

  #33 sums it up!

  #34/35 Nu kendetegner lige den sektion jo ikke lige det hele, og at droppe spillet pga den video eller den frase du hentyder til, ville være stupidt. Du går glip af en voldsom spiloplevelse. Men nu lyder du jo ikke som en, der har prøvet ME1… så… du er sgu et skarn

 25. Hey, nice anmeldelse Glæder mig til at se på det space hamster.

  Har lige et spørgsmål, hvor tit skifter du dine crew members ud? altså kører du bare det samme stabile hold eller skifter du mere og er det noget man bliver man rent faktisk skal gøre i ME2? udover hvis det er en mission for specielt den char.

 26. #37 tak tak!

  Godt spørgsmål, og faktisk noget jeg glemte at påpege i min anmeldelse.

  I me1 benyttede man oftest de samme 2-4 sidekicks. I me2 er det meget sjovere at skifte mere imellem sine karakterer. Jeg havde selvfølgelig et par favoritter, men jeg brugte faktisk samtlige crewmembers igen og igen, meget mere end i ettern, hvilket er enormt godt. Det er svært lige at sætte fingere på, hvorfor det er nemmere at bruge dem alle denne gang. De er i hvert fald federe hver for sig, end i etteren!

 27. #36 helt korrekt, aldrig prøvet mass effect af en eller anden grund..

  Gambler med denne og går forbi som jeg også gjorde…dam da dam…blasfemi….med Fallout 3.

  Ikke tid til dem alle desværre

 28. #41 Det kommer jo an på din spilsmag. Men er du enten vild med rpg, sci fi eller shooters, er det en gigantisk brøler at misse den her. Nu er du i hvert fald advaret champ!

 29. #37 (og 38):
  jo man bruger flere forskellige party members… jeg tror det er fordi det ikke kræver en engineer/technition med høj level at hacke etc.

  plus alle upgrades du får til dine våben, kommer automatisk til alle (dvs. hvis du får en pistol upgrade, kan alle bruge den).

  så det med at man gav de bedste våben & armor til shepard og så lod dem sive ned til andre spillere i ME1 er væk
  —-

  spiller soldier (kan godt lige assualt rifles), men synes måske at klassen er lidt kedelig. kan være jeg bare skal bruge min “bullet time” noget mere, men typisk er soldier bare på med en bullet type der passer til fjenden og så skyde.

  skulle have valgt den klasse med den der charge. den ser jo fed ud.

 30. #43

  v´jo man bruger flere forskellige party members… jeg tror det er fordi det ikke kræver en engineer/techni­tion med høj level at hacke etc.

  plus alle upgrades du får til dine våben, kommer automatisk til alle (dvs. hvis du får en pistol upgrade, kan alle bruge den).

  så det med at man gav de bedste våben & armor til shepard og så lod dem sive ned til andre spillere i ME1 er væk

  Jeps… det rammer du sgu meget godt der

  Ang. soldier klassen, så ja, du har faktisk ret. FOr han har kun guns og ammotyper at lege med. MEN bullettime er MEGA effektiv, især kombineret med enten en god pistol eller sniperriflen, kombineret med et headgear der øger damage på headshots. Så bliver det sjovt.

  Jeg har fuldt opgraderet bullettime, så cooldown tiden er meget lav og headgear der giver 20% plus mere damage til headshots. Og har forsket i at opgradere sniperen fuldstændigt.
  Kombineret med den rigtige ammotype og bullettime gør jeg sindssyg meget skade per skud. Flere gange har jeg faktisk både brændt igennem shiels og health med et enkelt skud… NICE!

  Men ja… vanguard og charge er VOLDERFEDT!

 31. #Bananmanden:
  Jeg gruer i hvert fald for hvis jeg skulle skanne planeter på Xbox’en
  Min G5 kan smække DPI superhøjt op hver gang jeg skal skanne og en hel planet er færdig på få minutter.

 32. #44 Det jo ikke sjovt så, vent til du for Avalanche (staveplade?) Hvis du fpr råd, en granat kaster som skyder med is granater, så inden for en radius af 3-4 meter når personer/robotter/osv. Lige at gå 2-3 skridt og så fryser de, så sjove er så at smadre dem med explosioner eller med “F” (Melee) så de splintrer, det fede ved (ligesom med cryo ammo) det er at de kan nå at gå nogle skridt, så lige så stille fryser den, nogle gange hvis de har den ene fod oppe i luften når de fryser vælter de bare, og det lyder og ser ud fuldstændig som man ville forestille sig det ser ud når et menneske/kæmpe mech/osv. Falder til jorden, den er også genial hvis man har en stor mech mod sig, så lige fryse den og klare infanteriet, og så mech’en. Genialt våben.. :[

  #45 Samme gør jeg (dog med en anden mus)
  Sens. Som standard er ret høj, men hvis jeg tager den helt ned i hastighed passer der PERFEKT. Og så når en planet skal scannes, (eller man hakker en PDa ved at forbinde prikkerne) sætter jeg den også helt op.

 33. #45/46 Jeg skal helt sikkert game pc versionen… er ved at blive skør af det scanneri… men kan ikke lade være

  Ja, avalance er for syg… og elsker den måde de fryser på! Den re hurtigt blevet mit yndlingsvåben

 34. #47 Samme her, kan ikke lide det. Dog er jeg blevet så afhængig af det at hvis jeg ser en planet SKAL den scannes.
  Og den avalanche er altså bare nice.. Men har du fundet ud af hvad secondary fire gør?.. Hvis man bare trykker en gang skyder den og er god, men man kan også holde knappen nede så lader den op (og bliver åbenbart kold, fordi der kommer sne ud fra den og istapper) men kan ikke se nogen som helst forskel i damage/længde på skud/radius. Eller noget andet.. Irriterer mig at den kan lave istapper på sig selv uden grund..

 35. Fantastisk spil.

  Spiller dog PC udgaven, men det er aldrig fail når bioware har haft fingeren med.

  2 hjernedødt gode udgivelser på 3 måneder!

 36. FUCKING HELLHOUND! Fik sku installeret Mass Effect 2 på min 20 gig 360. 12,6 gigs!

  Oh well, men nu lyder den i da mindste ik som en jumbo jet. Men damn that was close

 37. Nu har jeg skrevet min egen anmeldelse og har endelig kunne læse din.
  Bananmand – jeg tror vi må undlade at snakke sammen når vi anmelder samme spil for fremtiden. Vi elsker de samme ting lidt for meget (kan du sige Wanted-style Biotic Pull?)

  Ellers er den super-sweet.

 38. #52 Ja, bioware er simpelthen fantastiske. Utroligt at de kan være så vedholdende i deres levering af spil med super høj kvalitet!

  #53 Hhee, det tror jeg gerne!

  #54 HAHA! Ja det er noget af en whopper af en installation… jeg blev pludselig meget glad for mig elite med 120 gigs!

  #55 Hehe… ja! Men det er jo også godt at diskutere tingene igennem. Men biotic pulls om hjørner er fandme for fede! Bruger det HELE tiden med min nuværende karakter… det holder så meget!

  Glæder mig til at læse din anmeldelse når jeg kommer fra work.

 39. #59 Forestil dig at du er Shepard som siger: “Let’s probe* Uranus” og så siger for eksempel Miranda: “Really… Commander? Probing UrAnus*”

  *Your Anus
  *De ting man skyder han på planeten når man scanner den, eller som aliens efter sigende stikker op i “UrAnus”

 40. To ting:

  1) Hvorfor er der vehicle controls når man ikke får lov at styre nogen køretøjer af nogen art?

  2) Er det meningen man ikke skal finde Samaras dødelige søster-ting Morinth?

 41. det er efterhåden lykkes mig at blive uvenner med hele mit team…

  især zaeed og mordin…ville ellers bare gerne være venner med mordin, men han er godt nok pigehys på mig nu…

 42. #69

  ok! jeg var på den natklub, og gik rundt og pokede alle folk jeg kunne se.. men på et tidspunkt sagde samara bare “argh vi finder hende ikke, vi skrider”. Ved ikke hvad jeg gjorde galt.

 43. #73:
  Du skal enten kaste dig rundt på dansegulvet eller forsvare en eller anden gut ved en bar. Jeg tror det afhænger af om du er paragon eller renegade.

 44. #73
  Før du går ind i natklubben, finder du jo netop ud af hvad der tiltrækker Morinth. Hvis du gør de forkerte ting, kommer hun ikke ud og siger “hej, skal vi knalde?”