Et helt nyt interface

En stor opgave for Microsoft har været at lave interface design helt fra bunden; hvordan navigerer man en normal menu uden knapper? Standardiseringen er faldet på at føre hånden hen over en knap og holde den der i små to sekunder, indtil en cirkel tegnes omkring hånden, som vi kan kalde hold-navigering. Dette er ikke det mest optimale at gøre. At navigere en menu bør generelt set gå så hurtigt som brugeren kan klikke/vælge; at vente på menuen er sjældent en interessant oplevelse. Specielt når menuen, i visse spil, er strukket ud på én lang linje og man skal igennem hver eneste valgmulighed ved at holde hånden over ”next”-knappen i et øjeblik (Joy Ride, tsk tsk). Når du kan vælge mellem ti forskellige ting på denne måde, bliver det langhåret allerede første gang du prøver det.

BilledeBillede

Langt bedre er hvad jeg vil kalde swipe-navigering. Et spil som Dance Central bruger udelukkende dette. I stedet for at holde hånden og vente, peger du på menupunktet og fører hånden til siden. Det bruges ligeledes til f.eks. at vælge nyt udstyr til din Xbox Avatar. At Microsoft således blander to forskellige navigeringstyper, er en kende underlig. Swipe-navigering er altid godt illustreret, komplet intuitivt at bruge og kan gøre menuer hurtigere end med den normale controller, hvis det implementeres ordentligt. Jeg håber at Microsoft prioriterer swipe-navigering i fremtiden. Der er næppe mange der vil have lyst til at vente et par sekunder på deres valg, frem for bare at bruge en controller eller udføre en hurtig håndbevægelse. Det er desværre Hold-navigering der bruges, i de fleste af de titler vi fik til anmeldelse. Det virker dog godt når man skal pause sine spil, hvilket gøres ved at holde højre arm ned langs kroppen og venstre arm ned i en 45-graders vinkel. Det er ikke en stilling du kommer til at indtage ved et uheld og det er godt tænkt.

BilledeBillede

Den sidste navigeringsmetode er via stemmestyring, der også kun kan bruges i Kinect-afdelingen af Dashboardet. Det påbegyndes ved at sige ”Xbox”, hvorefter en liste af mulige kommandoer dukker op i bunden af skærmen. Som standard skal du dog blot udtale navnet på de tilgængelige menupunkter, så som ”Kinect ID” eller ”Play Disc”. Så længe dine ord ikke snubler over hinanden, har Kinect ingen problemer med at genkende dine kommandoer. Igen kan man snyde og f.eks. sige ”Sut” for at aktivere ”Sign in”, men det er kun underlige personer, der gør den slags. Jeg tvivler dog på at normale gamere vil bruge stemmestyring, da hånd- eller controllernavigering er langt mere effektivt. Børn og nytilkommere vil uden tvivl more sig fortrinligt med at snakke til deres konsol på ren I,Robot-manér. Vær at vide er, at stemmestyring ikke virker, hvis din konsols lokalitet er sat til Danmark, men virker hvis du sætter konsollen til England eller USA. I øvrigt kunne jeg, kun med et nuværende Live Silver, slet ikke bruge stemmestyring, hverken i Danmark, England eller USA, så længe min Xbox var sluttet til nettet.

8 KOMMENTARER

 1. God anmeldelse, regnede med at kinect ville være dødens pølse, men min interesse er da steget en kende efter at have læst den her

 2. Hvis du kun kan købe et spil til at starte med, så køb Dance Central. Det er klart det bedste. Kinect Adventures følger med, så der har du nogle af dine minigames.

 3. Well, købte den lidt impulsivt igår, da det var den sidste de havde i min lokale Blockbuster.

  Efter lidt rykken rundt på møblerne (hvilket vi alligevel havde planlagt!), så endte det med at 2 timer fløj afsted sammen med kæresten. Og jeg hyggede mig faktisk, mere end hvad kærestens spil ellers gør for mig…

  Faktisk vil jeg gå så langt som til at beskrive det som en lille revolution, for ingen af os havde prøvet noget lignende før, og følte os lidt ekstatiske. Og Kinecten fangede vores bevægelser rigtig godt, på trods af at vi måske ikke de mest optimale lysforhold osv, hvilket havde været min største frygt…

  Hvis der er nogle, som vil tænde julelys i deres kæresters øjne, så tøv ikke…

 4. #4:
  Ift. at motion control på andre systemer ikke koster 1.199, hvis du kun skal spille alene. Spiller du med andre, er Kinect’s prisniveau IMO ganske retfærdig, men prisen er ikke så fleksibel. At opsætte multiplayer på Kinect er dog en del nemmere, når man blot skal have person nr. 2 til at træde ind foran kameraet, frem for at synche controllere til maskinen.

 5. #7 ja for jeg tænker jo naturligvis på at hvis du skal sammenligne med PS Move f.eks. som jo er den direkte konkurrent efter min mening, hvis du skal kunne opnå samme funktionallitet, altså som du selv nævner med flere og spille MP, så skal du jo alligevel ud og investere i en del controllere, især hvis du skal have fat i begge controllere til Move, nu er Kinect jo bare designet så smart at det er lige meget om du spiller selv eller med flere, kan ikke lige se hvordan en SP Kinect skulle kunne komme på marked så man kan spare lidt hvis man kun er sig selv, det er jo slet ikke den tankegang som er bagved, men hvis vi tager udgangspunkt i man kun er sig selv og skal have kamera og begge slags controllere til PS Move, så kommer prisen da også op i nærheden, stadig billigere med Move, men det er da ikke mange penge der adskiller dem, hvis vi tager det scenarie.

  Men ja self. hvis du sætter det op hårdt mod hårdt, så er PS Move starter pakken lang billigere, men mener altså også at du er væsenlig mere begrænset med den starter pakke, så synes egenlig bare at prisen på Kinect er meget passende i forhold til funktionalliteten, og teknologien bagved, men du hører mig self. ikke brokke mig hvis den blev billigere. Det er klart.