Immortals Fenyx Rising er klar til at lande på din computer fra tirsdag den 3. december 2020. Det bliver en rejse gennem den græske mytologi, tilsat et par moderne twists. I en let tegnefilms-agtig stil kommer du til at opleve kæmper og kampe, puslespil og pladder samt gakkede guder på de skrå brædder.

Fenyx Rising

Immortals Fenyx Rising blev den nye titel på spillet, som tidligere hed Gods and Monsters. Vi har kigget på spillet tidligere, gennem Chrisms kyndige øjne. Han afslutter med at opstille nogle forventninger og jeg må fortsætte med at sige, at de forventninger er temmelig pænt indfriet! Nu hvor jeg har kunnet tilbringe godt 60 timer med spillet, tror jeg det er på tide at løfte sløret en smule mere.

De to gamle kamphaner er spillets fortællere.

Der er problemer i gudernes rige. Guderne er blevet neutraliseret af den nedrige Typhon, hvilket efterlader Zeus kraftigt underbemandet. Han kan derfor ikke selv tage kampen op, men så er det heldigt, at der findes en helt: Fenyx! Fenyx er dog ikke en rigtig helt endnu, så du har en stor opgave foran dig.

Sammensæt dit udseende så det passer dig.

Du kan designe din helt, som kan være enten mand eller kvinde. Jeg valgte at designe en kvinde, så jeg kommer til at omtale Fenyx som “hun”. Hvad du gør i din egen historie, er heldigvis helt op til dig selv.

En (for)underlig verden

I spillet består verden af en stor hovedø opdelt i områder. Hvert område har sin egen gud, hvilket er ganske tydeligt i omgivelserne. Jeg er meget nysgerrig på de udvidelser, som Ubisoft har i støbeskeen, men dem må jeg jo bare vente på. Der er heldigvis masser af indhold i grundspillet, så det går nok.

Udsigten fra toppen af en kæmpe statue. Godt sted at stå, når man vil se hvordan verden ser ud!

De forskellige hovedområder af øen er dækket af skyer. Dem får man kun fjernet, ved at rejse til nogle meget bestemte steder, hvorfra man kan se hele det pågældende område. Skyerne forsvinder og man kan begynde at scanne efter de mere interessante ting. Du kan også vælge at finde alting ved at rejse til fods, men det vil tage skræmmende lang tid. I stedet anbefaler både spillet og jeg at finde de høje steder.

“Far Sight” kan bruges overalt, men virker bedst når man er hævet over alt.

Når du bogstavelig talt har opnået overblik, er det tid til at komme ned på jorden igen. Nu ved man jo, hvor tingene er henne. Det store landskab er både flot og kaotisk med kløfter, bjerge, monumenter og bygninger. Det er et meget alsidigt landskab og det er ikke sjældent at jeg har måttet stoppe op, bare for lige at nyde synet!

Der er rigeligt at kigge på!

Med både kortet og radaren klar, er det tid til at kaste sig ud i det. Der skal løbes, klatres, rides, flyves og svømmes! Der er dog også et fast travel system, så man kan spare lidt tid. Der er langt mellem punkterne, men du kan lave flere. Dét lille trick vil jeg afsløre senere. Nu skal der nemlig ske noget!

Ud over stepperne

Du er basalt set i free roaming hele tiden. Gå hvorhen du vil (hvis du kan) og gør som det passer dig. Der er selvfølgelig quests at udføre, hvor du bliver holdt lidt i hånden, men resten er op til dig. Det fungerer rigtig fint, også selv om jeg kan mærke at jeg nemt bliver distraheret. Hov, jeg kan da godt liiiiiige klatre derover først. Og så også lidt til den anden side. Hov, en dims? Den skal jeg også prøve! Hvad var det lige jeg lavede?

At rejse er at leve. Fenyx lever åbenbart pænt meget!

Når udfordringen med at komme fra A til B er overstået, så er der næste udfordring. Over hele spillet er der drysset puslespil med gavmild hånd. Der er belønninger for dem alle, enten i form af quest-fremskridt eller ressourcer. Selv uden belønningen, tror jeg dog jeg ville nyde puslespillene. De sætter gang i de små grå!

Husk at kigge efter ledetråde i omgivelserne.

Jeg kan lide dem alle, men jeg er dog ekstra begejstret for Odysseus-prøverne. Der skal man skyde en fjernstyret (!) pil gennem en stak økser. De er finurlige og ser drøngodt ud! Mosaikkerne er også rigtig fine. De resulterer også i at man lige får historien med, som er illustreret på mosaikken. Og så er der konstellationer. En stak perler skal lægges i det rette mønster og hver perle kræver at man løser endnu et puslespil.

Nogle af dem er da også lettere djævelske, mens atter andre kræver at Fenyx har fået adgang til nogle specielle, guddommelige evner. Jeg har fået et par overraskelser over at noget ved første blik så påfaldende simpelt ud, men alligevel havde en kompleksitet udover det sædvanlige. Mange af puslespillene er virkelig elegant konstruerede, så det bliver en fornøjelse at gennemskue dem.

Udfordringer i både højden og bredden

Underverdenen er også i spil som “Vaults of Tartaros”. Hver af dem er sin egen mini-dungeon med både puslespil og kamp. Nogle af dem er del af dine quests, mens andre “bare” er for hyggens skyld. De er dog værd at fokusere på. De indeholder nemlig kister med guf, gear og ressourcer. De slutter næsten alle med at hun får ét af Zeus’ lyn, som kan bruges til at opgradere hendes stamina. Og her er mit lille trick/råd: Hver eneste gennemførte vault bliver til et fast travel-punkt på kortet! Så giv den gas!

Vaults of Tartarus, små dungeons med deres egne udfordringer.

Man skal være ganske opmærksom, fordi næsten alle vaults indeholder nogle semi-hemmelige ekstra kister. Hvis du ikke finder dem alle, vil du kunne se det på kortet, så du kan sagtens vende tilbage. Især fordi en besøgt vault, som nævnt, bliver et fast travel-punkt.

Gennem spillet får man låst op for et utal af evner og udstyr.

Guddommelige kræfter, nye tricks i kamp, nyt udstyr med bonusser som skal koordineres. Der er mange ting at holde styr på, men det er faktisk kun fedt. Kampsystemet tillader mange måder at løse konflikterne på. Du kan derfor sammensætte hendes udstyr ud fra dine foretrukne taktikker. Og bare rolig. Hvis du ikke kan lide udseendet, kan du få alt til at ligne alt andet!

Alsidighed er dit bedste våben

Som nævnt da Chrism prøvede den tidlige udgave af spillet, er der højt tempo i kampene. Brugen af sværd, økse og bue skal krydres med guddommelige kræfter, terræn og taktik. Fjendetyperne er varierede og har blandede angreb. Nogle kan pareres, andre skal helt undgås. Det høje tempo og de farverige animationer giver virkelig smæk for skillingen.

To bamser og en minotaur. De er vist sure på mig…

Det er ikke usædvanligt at få et ordentligt lag tæsk, men det er muligt at redde situationen. Af bitter erfaring, skal man nok finde udveje. Om det så er ved at bruge af Hephaistos’ Hammer, Athenas Dash eller bare et dodge, finder du nok selv ud af. De forskellige fjender gør, at du bliver nødt til at lære dem at kende. Og det bliver endnu mere spændende, når Fenyx møder nye kombinationer af fjender.

De berømte helte dukker også op, men ikke for at redde din dag!

Som ekstra irritation/glæde, dukker nogle mytiske helte også op. De er dog blevet korrumperet af Typhon, så de er der for at uddele øretæver. Til dig. Atalanta, Herakles, Odysseus og Achilleus. Store navne, store problemer! De er spændende modstandere og har alle formået at tvære Fenyx ud over større arealer græs. Men jeg fik luret dem, så nu er det sjove kampe.

Gudbevares, da!

Alle de kampe og puslespil er skridt på vejen mod hendes mål: At befri guderne, tæve Typhon og redde verden. Du ved, typiske helte-opgaver som også kræver helte-udstyr. De stakkels guder er fanget i hver deres trælse situation. Jeg vil ikke afsløre for meget, udover at Typhon har brugt gudernes egne liv og handlinger mod dem. Den snedige rad!

Find, vind, befri guderne og alt sådan noget heroisk noget!

For at befri dem alle, skal hun overkomme alskens besværligheder. Hun bliver belønnet med en sjovt vinklet rejse gennem den græske mytologi. Humoren er fjollet, lummer (de græske guder var… knap så politisk korrekte) og til tider ganske plat. Der er dog et konstant glimt i øjet, så når man krummer tæer, kan det mærkes at det er med vilje. Lidt lige som når far fyrer sine “bedste” puns af.

Konklusion

Immortals Fenyx Rising er et sjovt og hyggeligt spil. Der er maaaaange timers underholdning i det og det tog mig da også 38 timer at klare første gennemspilning. For 449 kr. er det slet ikke dårligt! Kombinationen af kamp og puslespil er veludført. Der er højt tempo i kampene og gode hjernebrydere i puslespillene. De græske myter bliver fortalt på en sjov måde og det er netop deres menneskelighed, der gør dem vedkommende.

Man kan endda også selv komme til at ligne en Føniks en smule!

Personligt havde jeg nok ønsket mig lidt flere missioner, som relaterer sig til myterne og historierne. De mange puslespil og kampe kan ikke helt opveje at der gerne må fortælles lidt mere historie. Det er dog ikke en graverende fejl, hvilket nok understreges af at jeg er oppe på 60 timer i spillet. Efter en endt gennemspilning, kan man ikke vælge at fortsætte, men kan højst påbegynde et New Game+. Ønsker man derfor at ordne ALT, skal man derfor stoppe den endelige missionslinje inden konklusionen. Spillet gør heldigvis opmærksom på hvornår det sker, så man kan foretage sit valg i tide.

Hvis du kan lide lidt fjollet humor, en masse puslespil og et kampsystem med højt tempo, så tror jeg du vil kunne lide Immortals Fenyx Rising.

Praktisk: Spillet udkommer den 3. december 2020 til PC (via Epic Games og Uplay), Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 4, PlayStation 5 og Stadia.

25 KOMMENTARER

 1. Jeg havde ikke rigtigt spillet i kikkerten, før jeg selv fik prøvet det til min preview-artikel, og det lader til at forventningerne bliver indfriet.

  Suoer anmeldelse, GuitarLars!

 2. Lyder som et spil for mig! Altså når AC Valhalla, Cyberpunk, Doom Eternal dlc er klaret. Ok det bliver nok sidst 2021

 3. #3 Det skader så sandelig heller ikke at have et spil på ønskelisten, som kan nå at falde i pris OG få udgivet DLC!
  Jeg ser sgu også meget frem til Cyberpunk, men hvis det er så intenst som det ser ud, tror jeg faktisk det er rart med noget mere fjollehygget til pauserne =)

 4. #4 Har set meget frem til fenyx. En af de vigtige ting for mig er en god historie, hvordan var din oplevelse? Er der noget seriøs i det eller er det hele bare gak og humor?

 5. #5 Der er faktisk nogle seriøse ting i historien. Jeg vil som sagt helst ikke afsløre FOR meget, men der sker noget udvikling i de involverede karakterer, som fungerer ganske udmærket. Erkendelse, selvindsigt, vækst.
  Ja, det er svøbt ind i humor langt det meste af tiden, men det skaber bare en kontrast til de dybere øjeblikke.

 6. Jeg synes det er sjovt at det er lykkedes dig at skrive anmeldelsen uden at skrive Zelda, som jo er oplagt at sammenligne på da næsten alle mekanismer ser ud til at være derfra eller kraftigt inspireret af det. Er grunden til du ikke sammenligner det, fordi du ikke har spillet breath of the wild eller fordi du synes spillet skal vurderes på sin egen præmis? Jeg er lidt interesseret fordi spillet på papiret ser fedt ud, men jeg er bange for det vil være svært ikke at kunne finde fejl i de små forskelle i forhold til Zelda. I din fine anmeldelse giver du spillet, en ret høj karakter i forhold til andre sites, så derfor er jeg lidt interesseret i at kende dit præmis i forhold til lignende spil i genren?

 7. #8, #9 ja den har jeg tjekket også siden, det lover godt

  #10, ja det var netop min pointe, så det var derfor jeg spurgte lidt ind til anmeldelsernes forudsætninger i hht. et spil i samme genre spillet får en lavere karakter andre steder for at være ligesom Zelda, men bare ikke helt ligeså godt. Så jeg synes bare det var interessant at kende lige denne detalje, da den bliver brugt som argument i andre anmeldelser. Det var ikke for at stille spørgsmål ved karakteren, der var et klart 9-tal for guitarlars

 8. #7 Jeg har ikke spillet Zelda – BotW, så jeg har ikke noget direkte sammenligningsgrundlag. Jeg er dog gennem tiderne faldet over diverse gifs fra BotW, og jeg kan sagtens forstå hvorfor de to spil sammenlignes så meget.

  Men uden reel erfaring med BotW, vil jeg selvfølgelig heller ikke nævne hverken forskelle eller ligheder. Måske er det så heldigt nok for Ubisoft at jeg er knap så forudindtaget over for genren

 9. #12, tak for opklaring, jeg er godt nok fristet, for BotW er nok det bedste jeg har spillet meget længe så jeg kan nok tilgive hvis det ikke holder samme standard hele vejen igennem. Synes temaet og fortællingen i historien virker interessant som du også nævner som en af spillets forcer

 10. #13 Altså, hvis du synes gameplayet med kinetiske puzzles og lettere anime-præget højhastighedscombat er noget for dig, så tror jeg også du kan sætte dig ud over at det er et andet spil.
  Måske vil det ligefrem være endnu federe for dig, eftersom du får de mechanics du godt kan lide, men opdateret og krydret med en anderledes historie.

  Jeg kan også umiddelbart se at Gold Edition med Season pass (ser ud til at blive tre relativt store udvidelser) ligger på godt 200kr mere end “rå” Immortals. Det leder mig til at tro at et enkeltstående seasonpass sikkert kommer til at ligge på 250-300kr. Synes altid de plejer at sælge sådan nogle dyrere, når det ikke er i bundle.

  Jeg håber også at Ubisoft smider et season pass efter mig, så jeg kan være kritisk omkring det

 11. #13 jeg er selv en frelst Zelda fan og har spenderet for smadder lang tid i Botw. Ja det er stort set der samme spil. Spillet er dog meget mere story driven og humor baseret.

  Combaten er dog meget mere udviklet og kan næsten sammenlignes med Assassins creed(light attack o strong attack), samt Du får også bonus ved att dodge eller parry, præcis som botw.

  Selvom botw puzzles er unikke med dets gyro controller så formår de alligevel at lave mange gode som man lige ska tænke sig over en ekstra gang.

  Jeg er underholdt og kan du li botw tror jeg også du kan bli underholdt, men forvent en anden tilgang til story telling, for den er noget mere på og der er mange dialoger melllem Zeus o Prometheus som mange gange snakker i baggrunden.

 12. Det lyder fedt, men WoW er lige kommet og Cyperpunk snart. Så det ryger, ufortjent, på ’tilbud/når der er tid’ listen.

 13. #17 Fedt manner, tak! Som Zelda-jomfru kan jeg simpelthen ikke prøve at udbrede mig om ligheder og forskelle, så tak for dit perspektiv! Kæmpe-nice af dig =)

  #18 Det forstår jeg sgu godt! Det ER et godt spil, men det kan også sagtens holde til at vente. Det kan også holde til at være “back-up”, da der er mange timers underholdning i det og man kan bare tage det en bid af gangen.
  Jeg tror, lige som dig, at jeg vil opleve en periode hvor det eneste spil der startes op på min computer, er Cyberspunk. Believe me! =)

 14. Super anmeldelse. Spillet lyder meget spændende, specielt da jeg altid gerne har ville spille BotW. Har dog ikke lige haft lyst/pengene til at investere i en konsol, bare pga. BotW.

  Det her lyder til at kunne være et super alternativ, indtil BotW bliver lanceret til PC….

 15. #22 & #23: Hvis man netop mega-gerne ville spille BotW på grund af gameplay, er mit indtryk at IFR er lige sagen!
  Og hvis I er så heldige at kunne vente på nogle knaldtilbud, kan I jo allerede nu overveje om I vil gå efter Season Pass eller ej.
  Jeg er luksusdyr nok til at min anmelder-udgave inkluderede Season Pass (det sker faktisk sjældent), så når de forskellige DLC’er udkommer, kan I nok godt forvente et par produkter fra min cerebrale floskelgenerator =)

 16. #17, tak for lidt input fra en Zelda fan også, jeg tror det bliver næste på listen, her i julen hvis jeg når igennem borderlands 3… med mindre da Cyberpunk 2077 kommer til at være det spil alle håber på, så overhæler det nok inden om