Fire års udvikling. Et års forsinkelse. En stillestående genre. Kontroverser, sagsanlæg, tårnhøje forventninger. Valve har stået overfor en nærmest uoverkommelig opgave med Half-Life 2. Der er tale om et spil der næsten er dømt til at fejle. Bliver varen leveret, eller er folkene bag det bedst sælgende FPS nogensinde kommet til kort? EvilDonut har svaret.

Introduktion

Billede

Det er svært at snakke om Half-Life 2 (HL2) uden at komme ind på de mange kontroverser der har været omkring spillet. Fire års udvikling, en af de mest omtalte forsinkelser nogensinde, en lækage af hele spillets kildekode, konspirationsteorier, et to år langt juridisk slagsmål med Vivendi Universal der stadig ikke er afgjort, og et online distributions- og verifikationssystem som stadig mangler at bevise sit værd én gang for alle.

Oven i det skal man lægge, at HL2 opererer inden for en genre der længe har været plaget af manglende originalitet, form frem for indhold og grafik frem for gameplay i en sådan grad, at mange efterhånden helt eller delvist har afskrevet genren. Det har absolut ikke hjulpet, at den anden store efterfølger på markedet i år, Doom 3, viste sig at være en noget lunken kop te. Og for det ikke skal være løgn, så står Valve overfor den nærmest uoverkommelige opgave at skulle følge op på det bedst sælgende FPS nogensinde, et spil der i sin tid genopfandt genren – det første Half-Life regnes stadig af mange for at være det bedste PC-spil nogensinde.

Billede
Billede


Spørgsmålet er altså, om Valve, trods konstant modgang og sort uheld, har levet op til de tårnhøje forventninger, om de kan give en stilstående genre et påtrængt los i røven, om HL2, i stil med sin forgænger, formår at tegne fremtiden for FPS-spil, om standarden er blevet hævet.

Svaret er, kort sagt, fandeme ja!

48 KOMMENTARER

 1. God artikel Rasmus, jeg er enig med det hele! Jeg ville nok have givet karakteren et par decimalers ryk opad. De eneste minusser jeg kan komme i tanke om er at der mangle normal deathmatch og at spillet ender!
  Heldigvis kommer DM senere som mod (måske er det her allerede, officielt?) og at spillet slutter, tja det måtte jo ske før eller siden. Godt at man kan starte et nyt spil igen!

 2. 100 % enig….
  VOLDSOMT fedt spil!!!!
  Du formår at fremhæve alle de vigtige aspekter ved spillet.
  Men synes dog som så mange andre det egentlige minus ved spillet er en manglende mulitplayer del…

  Men en meget fin karakter…

 3. Half-Life 2 er vildt fantastisk, ingen tvivl om det, det fortjener næsten ikke at blive kaldt et spil – det er en oplevelse. Men, at kalde det det bedste FPS nogensinde, syntes jeg ikke er helt fair.

  Hvis man sammenligner spillene i dag, javist, men det bør man heller ikke gøre, men burde sammenligne dem ud fra hvornår spillene kom ud. Og f.eks. det originale Quake var altså større, mere innovativt og mere nyskabende i sin tid end Half-Life 2 er idag. Desuden havde det en original multiplayer del (som for alvor introducerede deatchmatch til verden), og ikke et 5 år gammelt spil i nye klæder.

 4. God anmeldelse…spillet er bestemt rigtigt fedt. Grafikmæssigt er jeg dog ikke imponeret (sammenlignet med doom3). Bygninger især virker “flade” – dvs det er ret rydeligt at det er en kasse beklædt med et skin eller texture. Doom3 derimod er fantastisk flot…selv ned i detaljerne. Men som en anden bruger skrev herinde: HL2 er det bedste fra den gamle generation af gfx-motorer og doom3 er fremtidens top-of-the-pops.
  Anbefaler dog gerne hl2

 5. De lange loading tider har jeg ikke oplevet…. det er der din gamle comp kommer til kort ED – jeg sidder med en XP2500 og i forhold til D3 og FarCry flyver loading tiden jo afsted!

  Fed anmeldelse – og helt enig!

 6. Mon ikke det er fordi Donut er Gamecube ejer og er blevet lidt for forvent med korte til ingen load tider?

  Selv, syntes jeg ikke de virker så meget længer end hvad man der er normalt fra andre PC-titler.

 7. Off-topic: Nu mangler vi bare, at I anmelder Halo 2, som faktisk var ude før Half-life 2.

  PS. Fed anmeldelse, får næsten lyst til at købe spillet.

 8. Sjovt at der ingen er som nævner hvor scriptet og linæert spillet er.
  Alle dem som gav Doom 3 dårlige karaktere sagde nemlig dette og at det intet nyt gav til denne genre.
  Dette gør HL2 heller ikke på nogen måde…
  Visse dele af grafikken er flot, ja, men langt fra alt.
  Se feks bare på træer…
  Ville give det 7 hvis det var mig, 8 hvis der var rigtig multi med…

 9. Rigtig god anmeldelse! Det må ellers være tricky at anmelde noget der er skrevet så meget om!

  Selvom jeg synes det er det fedest FPS nogensinde har jeg et par minusser:

  1. Nogen gange ved man ikke helt hvad der driver historien fremad. Man bevæger sig fremad fordi man kan, uden at vide hvad der lige ville være fået en til at gå i den retning hvis det ikke var fordi skrænterne var for stejle til at gå andre steder hen. I HL 1 handlede det om 2 ting at finde ud af mesa (til overfladen) og at overleve – her er det mere diffust.

  2. I fysikenginen vejer tingene for lidt IMO. forstår godt at de har overdrevet pga gameplay, men det ville være federe hvis fjenderne ikke bare vadede igennem mine barrikader som om det var skumplast. Også belastende at stå på kanten af en kæmpe træting, der vælter runt af min vægt, selvom den ser ud til at veje 100 kilo

  3. kontrollen. Styringen i HL1 var det bedste i et spil indtil videre. I hl2 glider han lige lidt når man stopper hvilket gør finmanøvrering til en plage. stå på et stålrør og strafe 1o cm til siden er næsten umuligt.

  Nå men det var nogle minusser i et ellers perfekt spil – nogen synspunkter på det ?

 10. Jeg er helt enig med anmelderen, utrolig fedt spil. Den eneste kritik jeg kan komme med er af historien, jeg syntes godt man ku’ få noget mere at vide om hvad der foregik, hvorfor verden ser ud som den gør i spillet osv.

  Derudover syntes jeg at man savner lidt mere “kød” på figuren Gordon Freeman, jeg savner at han deltager i samtaler med de andre figurer i spillet og det er en smule ærgeligt at man ikke ser ham udefra én eneste gang i spillet, ikke engang et spejlbillede. Det syntes jeg er med til at distancere en en smule fra historien i spillet.

  Lille spoiler:

  Det fedeste tidspunkt i spillet for mig var den del hvor man skal forsvare en lille del af fængselsbanen vha. 3 maskinkanoner. Jeg blev dræbt et par gange, men fandt så på at spære den ene del af gangen med kasser og tønder og så forsvare den anden del med henholdsvis maskinkanoner og eget arsenal. Det var vildt fedt at se og høre hvordan soldaterne prøvede at komme forbi min afspærring og hvordan de så besluttede sig for at løbe udenom istedet.

  En anden ting jeg er virkelig imponeret over er vand og glas i spillet. På et tidspunkt ser man et par soldater gå forbi på den anden side af en dør med materet glas som forvrænger så man kun lige fornemmer omridset af dem, det ser ekstremt sejt ud og skal bare opleves!

  En anden fed detalje er når man er under vandet og der blir’ skudt på en. Kuglerne hvisler gennem vandet med en fed lyd og en flot effekt. Der er simpelthen kræset så meget for detaljerne i det spil at man tror det er løgn

  Det er lykkedes enormt godt for Valve at gøre fysikenginen til en vigtig del af gameplayet istedet for bare at lade det være for syns skyld.

 11. Fin anmeldelse – jeg forstår dog ikke kritikpunktet ang. loading-tider. Her går det ret hurtigt, og loading-tiderne er minimale i forhold til Far Cry og DOOM 3.

 12. Fin anmeldese Donut og enig, det spil er i en klasse for sig.
  #15 / #16 – Enig der også – man kan fornemme at man skal “den vej” – men hvad var det nu lige man skulle den vej efter?

  Synes dog også loading tiderne er ret lange her

  Men alt i alt – alle 270 kr værd :-))

 13. mit kostede 300 kr i B&O…

  God anmeldelse.

  Savner dog en ORDENTLIG MP…

  Nå, jeg venter bare på at der kommer nogle MODs, Project Hull Breach f.eks.

 14. Jeg er SÅ enig med EvilDonut! Har ingen indvendinger!

  Det spil er så fedt, og EvilDonut har formået at formulere det på en god måde!

  Jeg er stadig ikke kommet så langt, men jeg har ikke haft andre problemer end at samle min kæbe op fra bordet!

  EDIT:
  #7, jeg købte det for 300 i Bog Og Ide. Kan ikke se hvordan det skulle kunne være dyrt!

 15. Rigtig fedt spil! og god anmelelse, endelig en som udpensler HL2’s positive ting fremfor at alle andre (gamespy, ign, gamespot etc.) kun siger noget om de negative ting.

  Selv kan jeg ikke se mange negative ting som man kan brokke sig over. For mig virker kontrollen meget stram og SÅ mange jumping puzzles er der ikke. Hl1’s kontrol drev mig bare til vanvid…

  Eneste punkt som jeg har spekuleret lidt over var historien, flot flot, men jeg er ved prison og har ikke følt noget historie længe udover de allies man møder en gang imellem ved coast. Jeg føler mig lidt forladt, men mine bugs kan sagtens holde mig med selvskab

  Til våbenarsenalet kan jeg kun sige, at jeg hellere ville have dette sparsomme end et overfyldt et med 3 våben med samme funktion, her føler jeg at jeg kan bruge alle våben hele tiden og at fx pistolen aldrig bliver nøtteløs. og gravity gun er nok det fedeste våben, nogensinde!

  Jeg ville klart kalde det det bedste FPS og bedste PC spil nogensinde, den perfekte balance mellem action og gennemtænkte puzzles, det perfekte “flow”, gravity gun, historien, alt gør det til det perfekte FPS nogensinde.

  PS: At Quake var mere revolutionerende kan godt være, men ikke NÆR så underholdende…

  PPS: Købte det for 399 i fona, da jeg havde glemt at forudbestille, men det er de bedste 399 jeg har brugt…

 16. Nu har jeg ikke spillet det endnu. Men glæder mig da til at undersøge hvordan historien bliver fortalt, da alle tilsyneladende er enige om at den sætter nye standarder for hvordan historier bliver fortalt i spil. Noget anmelderne vist er enige om, uden at de egentlig ved et klap om dramaturgi og dermed historiefortælling. Men ja, glæder mig da til at se om spillet så kan leve op til det folk siger da

 17. Der er egentlig ikke så meget handling/historie i spillet, men det er nok også forcen. Man får, ligesom i 1’eren, utroligt lidt at vide men man føler hele tiden at der er mere bagved.

 18. Tak for alle de fine kommentarer

  Tilsyneladende har folk meget blandede oplevelser mht. loading-tider. Jeg har, som skrevet, selv en lortespand af en computer, så jeg forventer lidt af få lange loading-tider, men Phonetic klager også, og så vidt jeg husker har en P4 med en RAID-opsætning der snildt smider 10 MB/s af sig. Måske er der tale om en bug som kun nogle oplever…

  Der er masser af historie i Half-Life 2, man skal bare selv lede efter den. Der hænger avisudklip rundt omkring, man kan snakke med stort set alle (Vortigon-fætteren der monterer en kanon på ens båd har omkring 10 minutters dialog), og hvis man stopper op og lytter til Dr. Breens propaganda får man også meget at vide.

 19. Nogen der har hentet det via steam? Hvad hentede i med på hvilken forbindelse?

  Er lidt nysgerrig da jeg ikke gider hente det med f.eks. 60kb/s.. :-S

 20. Det er SIMPLEHEN det fedeste spil. Håber bare de får HL3 igang snart eller HL2 Expasion. I WANT MORE.. Der skulle have være 100 Chapters

 21. det skal lige på det rene!

  loading. loading. loading. = alle de tidspunkter den skal loade en lille del af banen op går jeg ud fra.

  selve loadingtiderne på min PC jeg er ved at diskdefragmentere fordi 2/3 er fragmenteret tager ikke ret lang tid for den.

  ellers et fedt spil når man sætter sig rigtig ind i det, er helt enig omkring karakteren indtil videre.

 22. Bedste anmeldelse jeg endnu har læst på DailyRush. Om den er “lige efter mit hoved” ved jeg ikke endnu, da jeg kun lige er kommet i gang (flygter pt over en banegård uden nogen våben).
  Savner som så mange andre en rigtig multiplayer del, men indtil videre er singleplayerdelen i fokus! Efter denne anmeldelse kan det kun blive godt. En ting er jeg lidt uforstående over for. I flere ældre previews rundt omkring blev der nævnt en del sammenhæng med tidligere personer og be´givenheder fra det oprindelige Half life, men der skrives næsten intet om dette i div anmeldelser? Er det for ikke at ødelægge noget ved historien, eller har historierne bare ikke ret meget med hinanden at gøre? (Udover at have samme hovedperson)

 23. Load tider..
  Kun ved start af new game oplever jeg load tider som lange, de små loads mellem chapters ingame når jeg knap at opdage Bug? .. øhh.. Tror jeg ikke.. men specs kan ses i min profil..

  Til alle jer der mangler multiplayer er der en rigtig multiplayer del på vej fra et ret sejt mod crew, følg udviklingen på http://www.hlfallout.net (info, screens, beta maps osv)

  MIT ENESTE minus ved dette game..
  Havde regnet med at gense den gamle bullsquid Eller ja.. at få lov at nedlægge en istedet for lige at se den mens teleporteren fucker op..

  Men:
  SV_cheats 1
  Give npc_ichthyosaur
  smid den i noget vand heh.

 24. Rigtig fedt spil, endeste jeg er lidt gnaven over er:

  – Dårlig slutning
  – Ikke realt nogen “bosser” som får ens puls til at stige
  – Meget få våben, den ene kan endda kun bruges på få baner
  – Manglende Deathmatch

  Ellers er det udemærket

 25. Haha genialt du har CS som minus Kan ikke være mere enig.

  Jeg er vildt tilfreds med HL2 som singleplayer spil, men må dog sige at jeg er MEGET skuffet over at der reelt ingen multiplayer del er (bortset fra det medfølgende cs, der ikke har en skid med hl2 at gøre).

 26. Jeg synes da at den måde havok fyssikken anvendes på er ganske innovativ.. har da ikke set noget lignende før der kunne fange min interesse som hl2 har kunnet. Synes da også at gravity gun er innovativ i FPS genren.

  men jeg er da enig i at de fleste af elementerne vejer for lidt i forhold til hvad man kunne forvente. Tror ikke man bare bliver stående hvis man får fyret en tom tønde i hatten selvom det er på relativ klods hold.

  Og så er det SÅ belastende at man ikke kan skyde sine “venner” eller kan gøre skade på dem ved at fyre ting i bøtten på dem. Det havde da tilføjet lidt humor hvis man nu skulle kede sig også selvom det ville betyde at ens mission failed

  Men det mest belastende var da godt nok at spille Water Hazard med invertmouse til styringen, men den skide gun man får monteret er normal styret. Prøv lige at finde rundt i det… gud fader hvor tog det mig lang tid.. pisbåd

  Selvom jeg spiller på easy i første omgang savner jeg nogle flere store fjender/bosser. Synes af en eller anden årsag ikke at udvalget af modstandere er stort nok, selvom der er en del når man tæller efter. Synes der er for meget “småkravl” til at det bliver _rigtig_ interessant.

  Kan ikke lige komme i tanke om mere på nuværende tidspunkt og selvom jeg måske lyder negativ så er jeg helt væk i det her spil, synes det er så gennemført selvom der kunne være ting der var bedre. Doom3 er lort i forhold til det her selvom d3’s grafik måske er bedre etc.

 27. bare noget lort med den lyd der hakker af helvede til..nogen andre der oplever dette? Valve har vist sagt at der kommer en patch imorgen, men det kan man sgu ikke rigtig stole på.

 28. hmm efter 10 timer og 30 slots classic
  så håber jeg virkelig at de laver Halflife 3
  efter at have spillet hele spillet igemmen, kan jeg kun sige 3 ting
  1. fedt gameplay
  2. pisse irriterende hjælpere mand sidder fast i, man burde skyde dem selv hvis man kunne
  3. strithers sucks ::AV:: AV::AV:: de slår hårdt

  håber strithers er rigtig stavet
  i finder nok ud af hvad det er !!!!

 29. typ klasken at kun at dømme lort ud fra dets udseende….

  storbyfucker!

  Hvem faen gider da gå op i om doom3’s gfx er den smule vildere end hl2’s når hl2 ser fint ud og gameplayet er X gange bedre end f.eks. dooms…

  En helt anden ting ved hl2 er hvor low end maskiner spillet faktisk kan køre på i forhold til d3. kan slet ikk forstå folk synes d3 er så supersmukt osv.. sys det ligner uvirkelig firkantet crap.. men…altid en smagssag!

 30. altså det er da fedt. men om det er så mega nyskabende, det vil jeg stille spørgsmålstegn ved. okay fysik enginen er fed, grafikken er flot, men jeg synes stadigvæk at det er noget lineært. indrømmet jeg sad fast enkelte steder, men så finder man ud af at man stort set bare skal bruge sin grav-gun eller spillets fysik på en eller anden måde. blev ikke lost en eneste gang…

  nu har jeg ikke prøvet doom 3 i fuld version, så jeg vil ikke sammenligne hl2 med d3, men jeg har dog prøvet fps spil som var mindst lige så fede som det her, unreal tournament da det udkom eksempelvis…

  8/10

  ps

  lader mig gerne stemple som kætter, det her er blot min mening om det…

 31. spillet er for kort og man får ikke fortalt særlig meget om “handlingen” .. udover det er det sgu helt i orden

  når jo.. jeg havde lyst til at slette spillet ved vandscooteren..

 32. Jeg sys det er et af de bedste spil jeg nogensinde har prøvet. Glæder mig til HL2: Opposing Force.

  Sys D3 til gengæld er en smule muggent. Havde sq forventet lidt mer’ af id Software.

  Man kan jo oss’ gå ind på http://www.halflife2files.com for at hente singleplayer maps o.l.

 33. Forbandede møgspil, det tager alt for meget af min tid :S
  (ja jeg ved godt jeg er bagefter, men min computer skulle lige opgraderes)