Fra skaberne af LittleBigPlanet og Tearaway kommer Dreams, som er en oplevelse mere end et spil. En elektronisk sandkasse hvor kun fantasien sætter grænser. Der er ingen tvivl om at for virkelig at forstå det, er man nødt til selv at prøve det af. Det er LittleBigPlanet på steroider og denne gang for en bredere aldersgruppe.

Dreams er utrolig svært at beskrive. Dreams er noget der kan være alt eller intet, og det hele afhænger af dig. Det er hvad DU gør det til. Men der er slet ingen tvivl om at skaberne af dette spil har knoklet for at give dig en oplevelse, hvis lige du aldrig før har set på konsol. Du kan designe spil, lave musik, små animationer, film osv.

Det er forbløffende hvor meget stemning det er muligt at skabe i Dreams.

Jeg tror absolut ikke nogen vil dømme dig, for ikke rigtig at vide hvor i alverden du skal starte, men der er en masse hjælp at hente i form af fantastiske tutorials.

Kunstige drømme

Ønsker man at dyppe tæerne før man springer i vandet i den dybe ende, kan man vælge at spille Art’s Dream: en campaign/story mode om en bassist i et jazzband. Det er dog noget mere actionfyldt end det først lige lyder. Det hele udspiller sig nemlig i form af en drøm der byder på drager, robotter, flyvende biler og en møg-irriterende togkonduktør.  Selvom man her bliver holdt i hånden i form af interaktiv historie med point and click, til små gåder der skal løses, shooters, osv., viser dette samtidig hvor meget spillet kan.

Din Imp er din bedste ven, når skal skabes noget nyt.

Du svæver ubesværet mellem de forskellige spil-genrer. Det hele flyder og bliver en samlet historie. Historien er rigtig god, men dog ikke helt så børnevenlig som set i f.eks. LittleBigPlanet. Det tager ikke mere end end et par timer at gennemføre, så dette kan klart anbefales.

Til at hjælpe dig i forløbet, tager du styringen over en Imp: en over middel-størrelse nullermand der fungerer som “mus” og kontrolleres via motion control med din Dual Shock 4-controller. Det er også muligt at spille uden brugen af motion control, ligesom Dreams også understøtter Move controllers. Jeg valgte førstnævnte løsning, hvilket til tider er lidt svært at styre. Dog ikke nok til at ødelægge min oplevelse. Det fungerer hverken bedre eller værre, end så meget andet der byder på motion controls.

Værktøjerne er ganske overskuelige, selv med minimal dedikation til de glimrende tutorials.

For at din imp kan komme fra A til B, kræver det til tider, at du ”låner” andre objekter såsom en kegle med ben. Du tager da styringen over keglen, placerer den et gunstigt sted, og spillet skifter da over til en platformer. Det fungerer ganske fint og det er heldigvis noget nemmere at styre på denne måde.

Form drømmene

Hvis du sidder med en drøm om at blive spildesigner, men aldrig rigtig har haft tid eller overskud til at sætte dig ind i hvad det kræver, så giver Dreams en super chance for at prøve det af. Der er en tutorial der forklarer de mest banale ting, samtidig med at et lille vindue viser dig, hvordan disse opgaver udføres. Dette fungerer fantastisk, selv for en total nybegynder der har lidt svært ved at overskue design i 3D. Faktisk er det ret underholdende at lære nye ting. Det er sjældent, for mig i hvert fald, jeg kan sige jeg at jeg rent faktisk nød en tutorial.

Jeg må dog indrømme, at jeg synes det kan være lidt besværligt med spillets kameravinkler, at placere ting præcis hvor jeg ønsker. Jeg tror dog mere det skyldes menneskelige fejl. Det er her tutorials er så vigtige. Alt bliver forklaret i små dele og der er mulighed for at genspille tutorials i sektioner, hvis der er et eller andet man lige skal have genopfrisket.

Alt hvad du ser i Dreams, er skabt med spillets egne værktøjer.

Dreams byder ikke kun på spildesign. Du kan også lave små animationer, musik, film, ja faktisk mere eller mindre hvad end du kan finde på; think it and build it. Det er super sjovt, men det er ikke bare noget man sætter sig ned og indenfor tre timer er god til. Det kræver tålmodighed og kan godt virke rigtig uoverskueligt i starten.

Der er ikke andet for end at prøve sig frem. Efter flere timer har jeg stadig ikke formået at lave noget jeg kan sige jeg er stolt af, men det er underholdende og afslappende uden at være kedeligt.

Som skabere vi dele

Når du har skabt noget du rent faktisk er stolt af, kan du uploade til det store Dreamiverse og hermed kan andre også få glæde af det. Det fungerer selvfølgelig begge veje, da du også kan ”afprøve” andres kreationer. Man kan også vælge at gøre enkelte dele af ens kreation tilgængelig for andre. For dem der derfor ikke orker at lave alt helt fra bunden, er der efterhånden et ret stort katalog af delte ting til fri afbenyttelse, og dette katalog bliver større dag for dag. I love it!

Føler du dig kreativ med musik, giver Dreams dig også mulighed for at boltre dig her.

Folk er generelt utrolig positive i Dreams’ community, og gode til at hjælpe og komme med rosende ord, også til dem der, som mig, skal være glade for at besidde andre evner.

Har man mere lyst til at nyde, i stedet for at yde kan man under Dreamsurfing søge på præcis den type videoer man kunne tænke sig at se. Der er en masse at se, så man kan godt læne sig tilbage i sofaen. Søg f.eks. på Minions, hvis man da har en forkærlighed for disse, og se minions-relaterede videoer. Det er ikke til at forstå at spillet først lige er udgivet, når man ser hvor mange og flotte ting Dreamiverse-kataloget byder på. Der er selvfølgelig også mindre imponerende ting uploadet. Dette kan dog have sin egen charme og viser tilmed at der er plads til alle kreative sjæle.

Konklusion

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg brugte det meste af min tid med Dreams på at spille andres spil. Om man er til shooters, Overcooked eller Mario Kart, er der noget for enhver smag. Bevares, nogln flottere og mere gennemførte end andre, men det viser bare at alle kan være med til at designe.

Alle kreative sjæle kan få noget ud af Dreams.

Det er svært at hade noget der er så unikt og ambitiøst, uden at være og forblive komplet uoverskueligt. Jeg hyggede mig med at prøve de forskellige funktioner af, selvom det normalt ikke lige er et spil jeg selv er tilbøjelig til at købe. Men jeg kan uden tvivl godt værdsætte hvad Media Molecule har lavet her.

Det er ambitiøst. Det er en rejse. Det er en oplevelse.

2 KOMMENTARER

  1. @carl Der er et mindre udvalg af spil der understøtter op til 4 spillere. Der er dog endnu ikke mulighed for online multiplayer. Men dette skulle være på vej.
    Multiplayer-delen er da meget sjovt at prøve men så er det også det.

    Der er nogen virkelig imponerende spil allerede – og så er der den der er så “dårlige” at det er direkte komisk (prøv at hakke og stege løg med arme der opfører sig som middelkogt spaghetti) men som har sin egen charme.

    Der er lidt for enhver smag. Udvalget bliver størrer time for time. Kan ikke sige der er ét spil jeg har brugt flere timer på. Men der er flere spil jeg har brugt en god portion tid på at spille og/eller beundre