Sid Meier og kompagni har ikke ligget på den lade side, så nu kan du potentielt set nyde eller hade deres udvidelse til Civilization VI, nemlig Gathering Storm. Hvis du er fan af serien, men tilfældigvis har opholdt dig uden for internettets rækkevidde, så kan du læse anmeldelsen af grundspillet her.

Edit: Jeg fik aldrig fingrene i den tidligere udvidelse, Rise And Fall. De kyndige civ’ere vil derfor nok bemærke at jeg er meget begejstret for gamle nyheder, men de fleste af dem er heldigvis klar til at tilgive mig. Der kommer også en afdeling om de nye civilisationer som Gathering Storm bringer med sig!

Den lækre grafik, hvor man også kan se de nye dæmninger, som kan gøre oversvømmelser mindre ødelæggende, men også sænker den efterfølgende bonus

En katastrofal udvidelse!

I disse tider kommer det næppe som nogen overraskelse, at Gathering Storm handler om naturkatastrofer, både naturlige og menneskeskabte. Om end man kan være nok så holdningspræget på området, så går Firaxis ud fra de mest fremherskende teorier. De behandler derfor polsmeltning og globale klimaforandringer som konsekvenser af menneskelig aktivitet. Hvad end du er enig eller ej, så er det ihvertfald sådan spillet behandler situationerne. Og lad os så komme videre!

Når verden ikke leger med

En ordentlig støvstorm!

Du opdager det ikke til at starte med, men der går ikke mange ture, før naturen begynder at vise sig fra sine knap så pæne sider. Støvstorme, vulkaner, oversvømmelser, tornadoer, du får hele julesokken proppet fuld! Katastroferne dukker op uden varsel og i forskellige grader. Det er landskabet der bestemmer hvor hvilke katastrofer dukker op, så heldigvis føles de realistiske.

Tørke kan endda brænde dine felter helt af!

Nogle af dem er basalt set kun ødelæggende. En støvstorm eller tørke er ikke gode for noget som helst, medmindre de går ud over nogen du ikke kan lide. Så kan du trække nonchalant på skuldrene, smile overbærende og ellers ose af skadefryd. Når det går ud over andre, vil du også kunne høste ekstra diplomatiske point, hvis du kan levere nogle varer, som er blevet påvirket af katastrofen.

Jeg oplevede ikke en tornado på et bebygget felt, men jeg tror det bliver træls!

Katastroferne sker ikke kun hvor der bor folk, men man bliver dog opdateret om at de sker. Jeg må være pernittengryn og sige at jeg synes man kun bør informeres om katastrofer, som man ville kunne observere in-game. Altså synes jeg at fog of war og andre informationsbegrænsende mekanismer i spillet, burde fastholdes konsekvent.

Liv og død i samspil

Det var ærgerligt at skulle genopbygge farms og deslige, men de gav et virkelig godt afkast bagefter!

Der er dog også naturkatastrofer, som er ødelæggende når de sker, men som efterfølgende skaber en ændring i de berørte områders ressourcer. Hvis man eksempelvis er nogenlunde bekendt med Egyptens historie, vil man vide at floders oversvømmelser gøder jorden. Sådan virker det også i Gathering Storm, hvilket er dejlig realistisk!

En eksplosion med Pompei og pragt…

Selv vulkaner kan give et opsving i lokalområdet, når man har formået at rydde de værste lig af bordet. Den vulkanske aske er glimrende gødning og man finder ofte flere mineral-ressourcer i nærheden af vulkanerne. I det hele taget lader naturressourcerne til at hænge rigtig fint sammen med sit landskab. Civilization holder stadig faklen fint højt, når det handler om at skabe en god balance mellem realistisk kompleksitet og spilmekanisk simplicitet.

Enter the governators!

Læg især mærke til de bonusser, de kan give deres by!

Det jeg synes er mest nyskabende i Gathering Storm, er tilføjelsen af guvernører. Der er desværre kun 7 at vælge imellem, men de gør en stor forskel! Hver guvernør kan blive forfremmet og dermed give endnu en bonus til sin by. Valget af guvernør og forfremmelser, kan derfor have en enorm indflydelse på nationens udvikling. Man må så afveje med sig selv, om man vil bruge sine guvernør-point på at ansætte en ny guvernør, eller forfremme en eksisterende.

De gode gamle hængehaver

De forskellige bonusser er mindst lige så udviklingspåvirkende, som valget af vidundere i en by. Dog er der den forskel, at man kan forflytte sine guvernører. Det tager dem et antal runder at ryste fjerene på plads i den nye by. Dette er en fornuftig mekanik, så man ikke bare kan kaste guvernører rundt og super-booste de enkelte byer på urealistisk kort tid.

Sæt dit præg på verdenshistorien

“Se, hvor speciel jeg er!”

Når man, som den første, opnår nogle af de virkelig store landvindinger, får man et dejligt skulderklap. At se sine egne byer på planetens krønike, er nu altså skønt! Man kan så også opbygge sig et nationalistisk had til andre civilisationer, når man ser hvad de har gjort. Det er altid et slag i egoet at se andre opnå ens egne ambitioner. Så er det godt at man kan gøre dem til fodnoter i historien, ganske simpelt ved at udslette dem.

Her skal man altså vælge godt.

Det lyder voldsomt, men spillet har heldigvis sine mange måder at vinde på. Er man derfor af mindre militær overbevisning, er det godt at man kan bruge både diplomati, religion og kulturelt pres til at assimilere sine modstandere. Man kan også time det efter gyldne eller mørke æraer, som i sig selv giver en længere periode med bestemte bonusser eller hæmninger.

Spørg Chrism om bandet…

Verdensrådets diplomatiske handlinger skaber ikke nogle voldsomme ændringer, men er dog en magtfaktor som kan anvendes i forhandlinger. Indflydelse i verdensrådet er en eftertragtet handelsvare, som kan være en aldeles fyldig tunge på vægtskålen. Man skal da også være vågen, da beslutninger i verdensrådet kan give nogle vigtige hints om modstandernes intentioner.

Lidt ekstra guf på udviklingsstigen

Giant Death Robot. Var der nogen der sagde “Pacific Rim”?

Nogle af de sjovere tiltag, er det stor-kulturelle Rock Band og den kreativt benævnte Giant Death Robot. Bandet kan turnere rundt og give et kæmpe kulturelt afkast, når det giver koncerter i modstandernes byer, mens Giant Death Robot er lige præcis hvad den hedder. Den er en ny, men virkelig heftig enhed, som kan få alle mulige tricks med i posen. Det kræver dog at man udvikler de nødvendige teknologier. Hvis man er militant orienteret, kan man slippe for at rode med radioaktivitet. Bare lad Wall-E på steroider klare sagen!

En hemmelig men stor forskel

Et godt lille overblik over det stakkels klima.

Som nævnt i indledningen, betragtes klimaændringer som menneskeskabte. Det betyder at man med sin CO2-udledning, kan gøre temmelig voldsomme ting ved planeten. Det ER drønlækkert at kunne udnytte sin avancerede teknologi, men prisen kan blive ens kystbyer. Når man anlægger byer, kan man vælge at rette sig efter advarslerne om hvor påvirket området vil blive af øget vandstand i havene. Dette kan blive et meget aktivt taktisk element i kampen om verdensherredømmet.

De forskellige ting man kan bygge i Government Plaza udelukker hinanden. Man er derfor nødt til at bygge området op, så det understøtter ens strategi.

Potentielt set kan man lægge sine byer, så de klarer skærene, mens modstanderen bliver betydeligt svækket. Klimaet kan dermed blive et våben for dig! Heftigt! Og mens vi er i gang med de skumle planer, er der kommet nye muligheder i din hovedstad. Et Government Plaza, hvis bydele kan have stor indflydelse på din strategi. En helt anden strategi involverer kulturelt pres mellem civilisationerne. Byer udøver kulturelt pres omkring sig, hvilket gør at man kan miste eller overtage byer, bare ved at bygge tæt på dem. Det giver igen et helt nyt sæt strategiske muligheder og problemer, som du må mestre for at vinde.

Konklusion

Gathering Storm er en klart anbefalelsesværdig udvidelse til Civilization VI. De nye kompleksiteter går ikke for vidt, så man føler at man skal lave alt for meget micro management. Der er en underlødig humor, blandet med en etisk seriøsitet i både de diplomatiske og teknologiske/klimatiske elementer, som skaber en større indlevelse. Man kan falde helt ind i et personligt rollespil, der udfordrer ens egen etik og moral, enten ved at man prøver at følge sin egen vej, eller ved at udforske andre veje.

For de virkelig drevne Civvers, kan netop denne etiske udfordring vise sig at være den mest interessante. Mange vil mene at en udvidelse til spillet, skal forlænge spillets kronologiske rækkevidde, men jeg er mest tilfreds med spillets nye bredde og dybde. At løbe for langt frem i kronologien, ville bare have gjort Civilization VI til et sci-fi spil. I stedet har Firaxis med Gathering Storm gjort spillet til en udfordring af ens egen filosofi og etik, hvilket i dén grad klæder spillet!

Med tanke på hvad jeg synes Civilization går ud på, kan jeg kun se Gathering Storm som den helt perfekte udvidelse til Civilization VI. Hvis du kan lide grundspillet, så kan jeg kun anbefale at kaste de ekstra knaster efter Gathering Storm.

17 KOMMENTARER

 1. Governors, government plazas, golden/dark ages og loyalty var der altså også før Gathering Storm. Det er alt sammen fra Rise and Fall udvidelsen.

  Og anmeldelsen er lidt tynd uden et ord om de nye civilizations synes jeg.

 2. #1 Damn, den fik vi aldrig nogen kode til! Det er sgu pinligt! Ja hvis det allerede var med, så kan jeg godt se hvad der er galt med anmeldelsen…
  Beklager at jeg ikke er gået i dybden med de nye civs. Jeg kunne godt komme med en alenlang forklaring på hvorfor jeg ikke har nået det, men det ville være spild af din tid. Er det okay med en undskyldning? Kan vi eventuelt se nærmere på forskellige civs i en tråd?

  #2 Taktak, jeg er glad for du kan se gennem fingre med de ting jeg tilsyneladende har blanket helt ud på. Og med støvstorm, så oversatte jeg bare “dust storm” direkte. Jeg overvejede sandstorm, jeg har endda også undret mig over at Civ kalder det er “dust storm”. Jeg tænkte “nåmen okay, så siger vi det sådan”.

 3. Jeg ville så gerne holde af det nye civ, men jeg synes simpelthen ikke det er sjovt længere. Europa Universalis 4 har ødelagt det for mig, og er mit nye go-to strategi spil.

 4. #3
  Det er helt fint, jeg undrede mig bare. Kunne jo godt være der faktisk var tale om støv – Jeg har ikke udvidelsen, og har ikke tænkt mig at investere i den.

  #4
  Jeg er faktisk helt enig med dig i det synspunkt.

  Det er som om at jeg med alderen rent underholdningsmæssigt er begyndt at søge noget jeg kan fordybe mig i, fremfor noget der bare er rinse and repeat agtigt. CIV er alt for hurtigt til det jeg søger.

  Hvis det stod til mig, så udkæmpede jeg endda gerne slagene i EU4 i en stil ala TW i de gode gamle dage, men sådan et spil findes ikke, og kommer nok heller aldrig til det, da det ville være alt for meget grind for størstedelen af gamere, og specielt for den unge generation. Der skal det helst gå meget hurtigt for at fastholde deres opmærksomhed.

 5. #6 Tak tak, men jeg synes stadig det er pinligt at vi helt har misset Rise And Fall. Øv sgu!
  Men okay, på den lyse side, kom jeg til at opleve begge udvidelser på én gang, hvilket netop føltes som en meget stor og toplækker udvidelse!

 6. For mig er issuet med VI fortsat; alt for små kort og en AI der slet slet ikke ved hvad der er op eller ned. Muligt at den aldrig (i CIV generelt) har været speciel god – men i VI er det da helt galt.

  Det er pisse træls, da jeg altid har elsket CIV-serien, men jeg afventer VII – og ellers stoppede serien for mig ved V.

 7. #8 Hvordan ikke ved op eller ned? Har du nogle eksempler? Der er nemlig mange måder hvorpå en AI kan være helt ude at skide, så jeg er nysgerrig på hvordan du mener at Civ VI lider under problemet =)

 8. #9 – det skal lige siges, at jeg har spillet ca. 50 timer ved udgivelsen i sin tid. Muligt at noget er patchet væk – men jeg har oplevet;

  at blive angrebet af en AI med 2-3 byer – jeg havde 5-6. Han angreb med 2 units….ved 2 forskellige byer. Dvs. det “angreb” blev lukket ned i samme turn. Så gik der 5-6 turns hvor jeg sad og ventede på hans militær…..skete ikke en skid. Han anmodede om fred og jeg fik alle hans byer undtagen hovedstaden. Helt uden at have sat 1 fod på hans jord.

  at blive angrebet af en ok hær – næsten miste en by – da de pludselig ud af ingenting “ikke gad” tage den by – hvis forsvar næsten var væk for – bare for at angribe en by længere væk ?!

  at gå fra bedste venner til enemies helt uden at have gjort noget aktivt ?! Diplomacy generelt virkede som et lykkehjul.

  Så er det også plat, at man har gået SÅ meget ned i kortstørrelse. Jeg ER med på, at alt det gøgl på kortet koster maskin-powar – men prøv at sammenligne et huge map i V med et lign. i VI og det er i hvert fald 2-3x mindre. Samme med ressourcer. Spiller altid med sparse, da det ellers er for nemt. Men sparse i VI er helt til grin.

  Jeg vil godt medgive, at VI er et godt sted at starte for en Civ-newbie, men jeg synes det skulle være forblevet et app-spil…

  Nu kan min opfattelses af det muligvis blive en anden med de 2 DLC der er kommet, men eftersom jeg ikke ønsker at støtte det (i mine øjne) lort de har lavet – forbyder det mig at købe dem. Så kan jeg ligeså godt vente på VII som vel kommer om en 1½-2 år.

 9. Diplomacy AI er enten forbedret eller noget mere tydeligt i det nye. Hver AI har visse agendaer, og det vil fremgå når du går imod dem. Det svinger stadig voldsomt. Jeg havde Friendship declaration med Holland som nabo, og fik løbende ros for at trade med dem (deres ene agenda). Så bevæger jeg 1 unit i nærheden af deres grænse, hvilket trigger deres “paranoid” agenda, og så erklærer de surprise war.

  Combat AI er for mig det mest latterlige. Det er måske forbedre en lille smule, men beslutningen om en given enhed skal angribe, flygte eller flytte sig er oftest helt håbløst. Ofte vil AI enheder bare cirkle rundt mens man piller dem ned med ranged.

  Men for mig er det aller største AI problem at sværhedsgraden ikke regulerer på AI en skid. Det er kun et udtryk for hvor meget bonus de får. Den eneste udfordring AI kan give dig er hvis de for nok fordele (snyd) til at slå dig.

 10. #10 Ja, de AI-problemer kan jeg godt genkende. De er bizarre! De er især irriterende, når de skal simulere responser fra mennesker på stor skala. Fx det med tåbelige angreb kan jeg godt nikke genkendende til.

  #11 Netopperlig. Combat AI er virkelig mærkelig, men jeg må indrømme at jeg ikke kan huske at være løbet ind i en AI, som virkelig kan nogle ting. Jeg er bare blevet vant til at “sværere” AI bare skruer op for antallet af ressourcer, antal enhedsordrer per tid samt bredde i anvendelse af enheder/bygninger.

  Måske er det også lige lovlig meget forlangt at en AI skal være reelt kreativ. Den kan trods alt ikke tænke længere end den er programmeret til.

 11. Vi har brug for en Civ6 version af DeepMind.

  Tror I den ville kunne være lige så god eller bedre til Civ end til Starcraft og skak og alt muligt andet? Civ minder nok en del mere om skak og Go end om starcraft og DOTA.

 12. #13 Puha, det ved jeg sgu ikke lige helt! Spørgsmålet er om den skulle programmeres ind i forskellige instanser, som hver har styr på deres område. Hvilke områder der tages i brug, samt hvordan taktikkerne prioriteres, kan da være bestemt af sværhedsgrad og civilisation.

  Det er ihvertfald et langt mere komplekst spil end de andre, så det kunne faktisk være en spændende udfordring for DeepMinds programmører. Nice idé, der!

 13. Forretningside! AI as a service! Så deltager den som var den en almen spiller for alle de spil den kan finde ud af, og så skal spil udviklerne ikke udvikle den del selv!